Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 21:59

Χρειάζονται απλώς όροι και προϋποθέσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές επιλογές για να μην ανακυκλώνουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Θεωρητικά η περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Καμία περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε έναν τομέα και βεβαίως η κάθε είδους μονοκαλλιέργεια είναι επικίνδυνη και μακροπρόθεσμα επιζήμια. Αφού λοιπόν συμφωνήσουμε στα βασικά θα πρέπει να δούμε τι άλλο μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την ελαιοκαλλιέργεια και τον τουρισμό που κυριαρχούν στην οικονομική ζωή της Μεσσηνίας.

Θα αναπτύξουμε, για παράδειγμα, υποδομές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή θα σηκώνουμε επανάσταση κάθε φορά που πάνε να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά; Θα δούμε την προοπτική ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών ή θα προτάσσουμε τα στήθη μας κατά της εγκατάστασης δικτύων 5G;  Θα αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το αεροδρόμιο Καλαμάτας ή πότε θα υπερασπιζόμαστε τη χρήση του ως στρατιωτικού και πότε ως πολιτικού ανάλογα με τι βολεύει την ιδεολογική μας τύφλωση; Είναι προφανές ότι αν αποφασίσουμε πως πρέπει να είναι και στρατιωτικό, γιατί είναι κρίσιμο το εισόδημα που προσφέρει η λειτουργία της 120 ΠΕΑ, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η λειτουργία πεδίου βολής στην ευρύτερη περιοχή, γιατί οι εκπαιδευμένοι πιλότοι δεν μπορούν να κάνουν βολές στο φεγγάρι! Αφού λοιπόν θέλουμε και στρατιωτικό αεροδρόμιο, χρειάζεται να διεκδικήσουμε το πεδίο βολής να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί όχληση στον τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σταματήσει η κομματική υποκρισία που από τη μία μεριά διαρρηγνύει τα ιμάτιά της κατά της «μονοκαλλιέργειας του τουρισμού» και από την άλλη εναντιώνεται σε κάθε άλλη δραστηριότητα στο όνομα της στήριξης της μονοκαλλιέργειας! Σε μία περιοχή πολλά πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν αν υπάρχει κοινή λογική και σχέδιο, προκειμένου να μην επηρεάζει η μία δραστηριότητα την άλλη. Να λειτουργούν, δηλαδή, τα πάντα με όρους και προϋποθέσεις. Να θέτουμε όρους λειτουργίας της κάθε δραστηριότητας και όχι να οδηγούμαστε σε τυφλές αρνήσεις, οι οποίες δεν οδηγούν τελικά πουθενά. Η λειτουργία φέτος των πυρηνελαιουργείων με βάση κάποιους όρους έδειξε ότι πολλά πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση και να επιβάλλονται όροι έτσι ώστε η μία δραστηριότητα να μη στρέφεται εναντίον της άλλης.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 21:47