Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 21:45

Τα ονόματα ενίοτε δεν είναι η ψυχή μας!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς μέσα από ένα τεχνικό - νομικό χειρισμό παρέκαμψε την απόφαση του ΣτΕ και επανέφερε την απόφαση Βαγγέλη Αποστόλου για την ελιά Καλαμάτας. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά επεκτείνει το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη την Ελλάδα και εμμέσως σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να κατανοήσει κάνεις ότι αυτό είναι καταστροφικό άμεσα για την παραγωγή σε επίπεδο Μεσσηνίας αλλά και μακροπρόθεσμα όλης της χώρα. Η απόφαση είναι προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρήσεων εμπορίας επιτραπέζιας ελιάς αλλά και περιοχών οι οποίες παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Πέρα από την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων υπάρχει και μία πολιτική λογική στη συγκεκριμένη απόφαση που έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος. Κόμματα, βουλευτές και υπουργοί σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας υπόσχονταν εδώ και καιρό επαναφορά της συγκεκριμένης απόφασης. Οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονταν την απόφαση Αποστόλου κατηγορούσαν τη Ν.Δ. ότι απεμπόλησε μία κατάκτηση για τις περιοχές τους ζητώντας την επαναφορά της. Δεν είναι τυχαίο οτι ο αρμόδιος υπουργός σπεύδει πριν τις εκλογές να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ξεκάθαρη κεντρική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά τσαλαβουτούν ευκαιριακά λέγοντας κατά περίπτωση ότι ικανοποιεί το ακροατήριο πασπαλισμένο από πομφόλυγες περί εθνικής στρατηγικής!

Με βάση το πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα η Μεσσηνία για να κατακτήσει το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας έχει μόνο το δρόμο της δικαστικής διεκδίκησης στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι προφανές οτι πολιτικά δεν αλλάζει η νέα υπουργική απόφαση. Ο μύθος περί ισχυρών τοπικών πολιτικών παραγόντων που σηκώνουν ανάστημα για μια ακόμα φορά καταρρίπτεται. Όπως ο Αλέξης Χαρίτσης μια χαρά καθόταν στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον Αποστόλου χωρίς να αντιδρά έτσι και οι σημερινοί βουλευτές της ΝΔ με προεξάρχοντα τον Αντώνη Σαμαρά θα “καταπιούν” τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί το ειδικό πολιτικό του βάρος και δέχεται αδιαμαρτύρητα μία απόφαση που θίγει τα συμφέροντα της εκλογικής περιφέρειας στην οποία χρωστάει τόσα πολλά, ξεχνώντας ότι... το όνομα είναι η ψυχή κάθε περιοχής. Η ελιά Καλαμάτας είναι το brand name της περιοχής το οποίο θυσιάζεται στα πλαίσια του πολιτικού παιχνιδιού. Κρίνεται οτι για αυτό το όνομα δεν χρειάζεται όχι να πέσει μία κυβέρνηση αλλά ούτε καν να ασκηθεί πίεση σε ένα δευτεροκλασάτο υπουργό.

panagopg@gmail.com