Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 22:25

Η δράση φέρνει πάντα αποτελέσματα  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το πρόβλημα με την όχληση των πυρηνελαιουργείων παραμένει. Η μυρωδιά και ο καπνός συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα. Το σημαντικό είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν σε εξοπλισμό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Υπάρχει έτσι η αισιόδοξη εκτίμηση ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο έπρεπε να υπάρξει ο περιορισμός της λειτουργίας κάποιες ώρες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Η πίεση στις επιχειρήσεις μέσα από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Περιφέρειας έφερε αποτελέσματα αρχικά με τη βελτίωση σημαντικά της κατάστασης και με επενδύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις λειτουργίας τους. Να θυμίσουμε εδώ ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, που προέβλεπαν πως οι περιορισμοί θα μπλόκαραν το σύστημα και θα έπλητταν την ελαιοπαραγωγή. Τελικά η κατάσταση βελτιώθηκε και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα.

Η υπόθεση των πυρηνελαιουργείων αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα βρίσκεται λύση, έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να πλήττονται άλλοι τομείς της οικονομίας και το κοινωνικό σύνολο να προστατεύεται. Η πολιτική βούληση είναι τελικά το ζητούμενο στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, μικρού ή μεγάλου. Θα μπορούσαμε να συζητάμε επί σειρά ετών γιατί εγκαταστάθηκαν στα συγκεκριμένα σημεία τα πυρηνελαιουργεία και γιατί το ένα ή το άλλο. Θα μπορούσαμε επίσης να ψάχνουμε χρήματα για μετεγκατάστασή τους κάπου αλλού μεταφέροντας την επίλυση του προβλήματος στο χρόνο και πιθανότατα σε άλλο τόπο. Έτσι συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα. Τα προβλήματα σέρνονται επί σειρά ετών, για να ανακαλύψουμε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να προλάβουμε. Η κάθε αναβολή, το κάθε «άστο για αργότερα» έχει καταστροφικές συνέπειες και είναι καιρός αυτό να γίνει κατανοητό απ’ όλους.