Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 22:16

Επιβραβεύουν το εφήμερο και μετά…οργίζονται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στην πολιτική αντιπαράθεση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη κυριαρχεί το ζήτημα των «διαχρονικών ευθυνών». Τώρα όλοι ψάχνουν το τι έγινε ή δεν έγινε στον σιδηρόδρομο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, για να δικαιολογήσουν ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία. Είναι αλήθεια ότι για το συγκεκριμένο δυστύχημα δεν έφταιξε μόνο ένα πράγμα και δεν υπάρχει ευθύνη μόνο σε μία κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης του κράτους-λαφύρου. Της αντίληψης που θέλει ισχυρό και ελεγχόμενο κράτος, για να εξυπηρετούνται οι πολιτικοί πελάτες με διορισμούς και να κάνουν δουλειές οι φιλικοί επιχειρηματίες, που με τη σειρά τους κινούν τα νήματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η πρακτική γνωστή και με συμμετοχή όλων των πλευρών -πολιτών, πολιτικών και επιχειρηματιών- και μάλιστα διαχρονικά και διακομματικά.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση αντίστοιχα επί σειρά ετών κυριαρχεί η φιγούρα του δημάρχου που βρίσκεται κοντά στον πολίτη, στη χαρά και τη λύπη του. Του δημάρχου «φίλου» και πρόθυμου να βοηθήσει με μικροεξυπηρετήσεις. Η δράση εξαντλείται έτσι σε χαιρετούρες στις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ οι δημοτικοί πόροι εξαντλούνται σε έργα βιτρίνας, χορούς και πανηγύρια. Αποτέλεσμα, κρίσιμες υποδομές, όπως η ύδρευση, κρέμονται από μία κλωστή, ενώ τα σκουπίδια οδηγούνται σε ανεξέλεγκτες χωματερές καταστρέφοντας το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγωγός ύδρευσης της Καλαμάτας βρίσκεται στα… αζήτητα, ούτε ότι η Κυπαρισσία βρίσκεται συχνά πυκνά χωρίς νερό.

Όλα αυτά είναι γνωστά στους πολίτες, οι οποίοι όμως κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα και συνεχίζουν να επιβραβεύουν συμπεριφορές, οι οποίες πληγώνουν την καθημερινότητα όλων μας. Η εύκολη «οργισμένη αντίδραση» κατά των πολιτικών είναι βαθιά υποκριτική -όταν δεν γίνεται σκόπιμα από εχθρούς της δημοκρατίας- γιατί οι πολιτικοί δεν φύτρωσαν μόνοι τους, κάποιοι τους επέλεξαν και θα τους επιλέξουν ξανά. Η αστική δημοκρατία «δυτικού τύπου» δεν είναι τέλεια, αλλά είναι το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης, προϋποθέτει όμως υπεύθυνους πολίτες. Οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν είναι όλοι ίδιοι, ακόμα και στο ίδιο κόμμα υπάρχουν έντιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι αλλά και ανεύθυνοι λαϊκιστές. Είναι ευθύνη των πολιτών να αναζητούν αυτούς που έχουν αξία και να καταδικάζουν όσους πωλούν συναίσθημα και ψεύτικες ελπίδες. Δεν είναι εύκολο. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι τα χαμόγελα, οι χαιρετούρες και τα μεγάλα λόγια δεν πιστοποιούν εντιμότητα και αποτελεσματικότητα.

panagopg@gmail.com