Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 23:08

Το σοκ της αδιαφάνειας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τη Δευτέρα το βράδυ ο επικεφαλής της  μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε να μάθει ποιες μελέτες έχουν ανατεθεί με προγραμματικές συμβάσεις στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Όπως σημείωσε, η δημοτική αρχή οφείλει για λόγους διαφάνειας να προσκομίσει έναν πίνακα, στον οποίο να καταγράφεται η κάθε μελέτη με τον ανάδοχο μελετητή και βέβαια το κόστος.

Μέχρι χθες βράδυ αυτός ο πίνακας δεν είχε δημοσιοποιηθεί, κάτι που πιστεύουμε ότι θα γίνει μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δημοτική αρχή προφανώς και δεν έχει κάτι να κρύψει και θα δημοσιοποιήσει αυτό που ζήτησε η μειοψηφία -αυτό επιτάσσει η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση. Αν δεν το πράξει, ο καθένας μπορεί να υποθέσει βάσιμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος δήλωσε σοκαρισμένος από τις καταγγελίες συμβούλων της αντιπολίτευσης για αδιαφανείς διαδικασίες, ρουσφέτια και επιλεκτικές αναθέσεις. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι όμως να ζητά απαντήσεις και να κριτικάρει επιλογές. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Η δημοτική αρχή οφείλει να απαντά και να διαψεύδει με στοιχεία τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Είναι αδιάφορο αν σοκάρεται, αν θυμώνει ή αν δυσανασχετεί. Η εξουσία οφείλει να δίνει κάθε στιγμή απαντήσεις και όχι να παρευρίσκεται απλώς σε γιορτές και πανηγύρια.

Με την ευκαιρία των γιορτών και των πανηγυριών στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να ζητήσει και έναν απολογισμό τού πόσο στοιχίζουν διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα πόσο στοίχισε συνολικά το καρναβάλι; Τι ακριβώς πληρώθηκε και σε ποιους; Αντίστοιχα τι δαπανήθηκε αναλυτικά για τον εορτασμό της εθνικής επετείου; Οι καλοί και αναλυτικοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και βέβαια προάγουν τον δημόσιο διάλογο. Όταν τα πάντα είναι στο περίπου και ο καθένας ακούει από εδώ και από εκεί διάφορα, όχι απλώς γίνεται καχύποπτος, αλλά σοκάρεται με αυτά που υποθέτει πως γίνονται.  

[Φωτογραφία αρχείου]