Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023 22:52

Οι βουλευτικές εκλογές καθορίζουν τους υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και αυτό των αυτοδιοικητικών. Το πολιτικό κλίμα επηρεάζει και καθορίζει τη στάση μεγάλης μερίδας πολιτών. Στους μεγάλους δήμους και την Περιφέρεια οι πολίτες χρησιμοποιούν την ψήφο τους, για να στείλουν μήνυμα στα κόμματα επιβραβεύοντας ή καταδικάζοντας πρακτικές. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τώρα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν είναι μεγάλος, αλλά ούτε και μικρός. Το καλοκαίρι κρύβει παγίδες, ενώ ο Σεπτέμβρης αναδεικνύει πάντα τα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Τα "ωσαννά" από το "σταύρωσον" απέχουν πάντα ελάχιστα. Όσοι θεωρούν ότι τα πράγματα μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων θα κινηθούν ευθύγραμμα και στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, το πιθανότερο είναι να διαψευστούν.
Σε πρώτη φάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών θα κρίνει τις επιλογές των κομμάτων σε δήμους και Περιφέρεια. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι βέβαια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η ανακοίνωση του Παναγιώτη Νίκα ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δημιουργεί τετελεσμένα στη Ν.Δ. Η βασική αρχή του κόμματος ότι εκλεγμένος αιρετός έχει εκ νέου τη στήριξη, αλλά και οι στενοί δεσμοί του περιφερειάρχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις. Είναι γνωστό ότι την υποψηφιότητα Νίκα δεν βλέπει με καλό μάτι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ένα σύστημα παραγόντων γύρω από αυτόν, που δεν βρίσκει το ρόλο που θα επιθυμούσε στη διαχείριση της εξουσίας στην Περιφέρεια. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακτήσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι βέβαιο ότι οι ενστάσεις θα καμφθούν. Θα υπάρξει ευθυγράμμιση μέσα από αμοιβαίες μικρές υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάκτηση της εξουσίας. Ακόμα και το λίγο είναι κάτι από το τίποτα!
Τα πράγματα μπορεί όμως να εξελιχθούν διαφορετικά στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 1-2 εδρών, οπότε ισχυροποιούνται στο εσωτερικό της Ν.Δ. παράγοντες όπως ο Αντώνης Σαμαράς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί η έξοδος Νίκα, προκειμένου να δοθεί το χρίσμα σε εκλεκτό της συγκεκριμένης ομάδας. Αν αυτό συμβεί θα έχουμε νέα δεδομένα και συγκρούσεις, που θα φτάσουν μέχρι και το Δήμο Καλαμάτας. Ο εκλεκτός της ομάδας Σαμαρά Θανάσης Βασιλόπουλος -ο μόνος αυτοδιοικητικός που έσπευσε να αγκαλιάσει τον πρώην πρωθυπουργό στην προεκλογική κομματική εξέδρα- θα έχει να αντιμετωπίσει τα ευθεία εσωκομματικά πυρά των κεντροδεξιών, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το σύστημα Σαμαρά.
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς το ακριβές αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μια σειρά από εξελίξεις. Η πιθανή περαιτέρω αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολέψει ακόμα την ήδη δύσκολη δημιουργία αξιόπιστου συνδυασμού στην Περιφέρεια. Σε μια περίοδο εσωκομματικής αναταραχής και αναζήτησης ηγεσίας η εξεύρεση και η στήριξη υποψηφιότητας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη από το συγκεκριμένο κόμμα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 2019 έχοντας την εξουσία δεν κατάφερε να περάσει ο εκλεκτός του ούτε στον δεύτερο γύρο.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του και στο πλαίσιο της στρατηγικής του να αποτελέσει τη μελλοντική αξιωματική αντιπολίτευση, είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει αυτόνομη κάθοδο στην Περιφέρεια, μέσα από ένα σχήμα που θα στηρίζεται σε νέα πρόσωπα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μόνο μέσα από την ανανέωση μπορεί να υπάρχει μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση και τα νέα πρόσωπα προκύπτουν από θεσμούς όπως η αυτοδιοίκηση. Το ποιος θα είναι επικεφαλής στην προσπάθεια και αν υπάρξουν γύρω του ισχυρά νέα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη στις περιφερειακές εκλογές, είναι ζητούμενο. Η δυναμική του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις λεπτομέρειες του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο θα προσδιορίσει και το αν υπάρξει συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων.
Στην Πελοπόννησο υπάρχει βέβαια και το σχήμα Τατούλη, το οποίο προσπαθεί να μαζέψει διάφορους χολωμένους και πικραμένους αποτυχόντες να εκλεγούν, για να κάνει παιχνίδι. Η συμμαχία των χολωμένων είναι αλήθεια ότι κάνει θόρυβο, αλλά δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική. Το να μαζευτούν όλοι αυτοί που δεν τους «παίζουν» οι άλλοι είναι ενδιαφέρον, αλλά ελάχιστα θελκτικό. Όπως μάλιστα αποδείχθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν αρκεί να ξιφουλκείς κατά του αντιπάλου, πρέπει να δίνεις και προοπτική και αυτό δεν γίνεται με αποτυχημένους… άτακτους.

panagopg@gmail.com