Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 21:50

Η πολιτική ατζέντα του νέου πολιτικού κύκλου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το «σβηστό» προεκλογικό κλίμα έφερε υψηλή αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και οδήγησε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που βρίσκει ικανοποιημένα μόνο τα κόμματα που πέτυχαν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.
Η Ν.Δ. δεν κατάφερε να αυξήσει την εκλογική της δύναμη, αντίθετα έχασε περίπου 300.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και εξασφάλισε μια εύθραυστη πλειοψηφία 158 βουλευτών, ακριβώς όσους είχε και στην προηγούμενη Βουλή. Δεν έχουμε δηλαδή «παντοδυναμία» Μητσοτάκη, όπως πολλοί φοβόντουσαν και άλλοι τόσοι πιθανολογούσαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την καθοδική του πορεία χάνοντας ακόμα 255.000 ψήφους. Μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον μπαίνει σε μια εσωκομματική περιδίνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει διατεθειμένος να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία θεωρώντας ότι για το κακό αποτέλεσμα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο.
Το ΠΑΣΟΚ έχασε 60.000 ψήφους και δεν κατάφερε να κάνει… ξεπέταγμα όπως επιθυμούσε. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όμως ακόμα περισσότερο, δίνοντάς του δυναμική για να φτάσει με καλύτερους όρους στις ευρωεκλογές.
Το ΚΚΕ έχασε και αυτό 26.178 ψήφους, αλλά προσδοκά ότι το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει τη μοναδική ισχυρή φωνή της Αριστεράς μιας και έμεινε εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα γνωστά προβλήματα.
Η Ελληνική Λύση έχασε 31.000 ψήφους, αλλά παρέμεινε στη Βουλή. Η ΝΙΚΗ με επιπλέον 20.000 ψήφους εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή, κάτι που κατάφερε και η Πλεύση Ελευθερίας παρότι έχασε 5.000 ψήφους. Οι Σπαρτιάτες με 241.000 ψήφους μπορούν να θεωρηθούν ως οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών.
Οι εκλογές του Μαΐου έδωσαν αποτέλεσμα ενισχυμένης αναλογικής και αυτές απλής αναλογικής, αποδεικνύοντας ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι αυτό που καθορίζει το αποτέλεσμα και όχι το εκλογικό σύστημα. Η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. δεν είναι κάτι που πρέπει να εκπλήσσει. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συρρίκνωση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.
Σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ όλα τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν προβλήματα. Έχουμε μπει σε έναν νέο πολιτικό κύκλο, με τα ζητήματα της ασφάλειας και της υπεράσπισης εθνικών παραδόσεων και θρησκευτικών αξιών να μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική ατζέντα. Όποιος αγνοεί την πραγματικότητα απλώς θα αιφνιδιάζεται όλο και περισσότερο όταν ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 21:50