Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 18:34

Οι υπερβολικές τιμές  δεν είναι… καλά νέα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου τη νέα χρονιά δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις του 2022, που για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά βίας έφτασε στους 1,5 εκατ. τόνους. Η Ισπανία που θεωρείται χώρα βαρόμετρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει τους 800.000 τόνους. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να μείνει στα σημερινά εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Δεν γνωρίζουμε αν παραμείνει πάνω από 7 ευρώ, όπως κινείται τις τελευταίες ημέρες, αλλά όλα δείχνουν ότι στη χειρότερη περίπτωση θα κινηθεί στην περιοχή των 6 ευρώ το κιλό.

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου έχουν από τη μια μεριά θετικό αντίκτυπο στους παραγωγούς και από την άλλη αρνητικό στους καταναλωτές. Ο κίνδυνος της υψηλής τιμής στο ράφι είναι η μείωση της κατανάλωσης, η οποία αν πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, με αντικατάσταση του προϊόντος με φθηνότερα εναλλακτικά, τότε θα έχουμε βύθιση των τιμών, όταν οι καιρικές συνθήκες οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής. Οι υψηλές τιμές μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές μελλοντικά, αν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αναζήτηση σημείου ισορροπίας.

Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, δεν παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου. Ακολουθεί Ιταλούς και Ισπανούς, που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά πουλώντας χύμα σε βυτίο. Οι υψηλές τιμές και η έλλειψη προϊόντος αποτελούν ευκαιρία για επενδύσεις στον τομέα της τυποποίησης και είσοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα οφείλει να ενισχύσει πρωτοβουλίες συνεταιρισμών και ιδιωτών στην κατεύθυνση της κάλυψης αγορών με τυποποιημένο και επώνυμο προϊόν. Η υψηλή τιμή δημιουργεί επιπρόσθετο πειρασμό νοθείας στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου με τενεκέ… από το χωριό. Οι διαρκείς έλεγχοι στην εσωτερική αγορά είναι απαραίτητοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Οι υψηλές τιμές αποτελούν ανάσα για την περιοχή και τους κατοίκους της, αλλά αποτελούν και κίνδυνο για το μέλλον. Μόνο μέσα από την κατάκτηση αγορών με τυποποιημένο και επώνυμο μεσσηνιακό ελαιόλαδο μπορεί να θωρακιστεί το προϊόν και η περιοχή. Διαφορετικά φοβούμαστε ότι η εξωφρενική άνοδος της τιμής θα μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια σε κατάρρευση, η οποία σε συνδυασμό με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας και ερημοποίηση της Μεσσηνίας. 

 

panagopg@gmail.com