Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 21:01

Το κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής αξιοπιστίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι κάλπες έβγαλαν ισχυρή κυβέρνηση και κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα για τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος. Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων στην εξουσία είναι υγεία και κρατά ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα. Η λογική του ενός κόμματος και μετά το… χάος δεν εκπέμπει υγεία και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο μεγάλος χαμένος των εκλογών έχει μπει στη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας. Μια διαδικασία η οποία θα κρίνει πολλά για το μέλλον του. Το ποιος ή ποια θα εκλεγεί είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Καλές οι θεωρίες και οι… πλατφόρμες, αλλά τα πρόσωπα στην ηγεσία είναι αυτά που δημιουργούν τα κόμματα και βέβαια συνομιλούν ή όχι με την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βασικά έχει ανάγκη από στροφή στη σοβαρότητα για να μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Την εξουσία τη δίνουν οι «κυρ-Παντελήδες» και αν ο αρχηγός δεν συνομιλεί μαζί τους θα το κάνει κάποιος άλλος.

Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από έναν αρχηγό με τα χαρακτηριστικά του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση. Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους δεν ευδοκίμησε μια τέτοια υποψηφιότητα και προκρίθηκε η στήριξη της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός θα συνομιλούσε καλύτερα με ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η Ν.Δ., έχει στο εσωτερικό του δυνάμεις που συνομιλούν μόνο με το παρελθόν και τους εμφυλιοπολεμικούς διαχωρισμούς. Υπάρχουν ταυτόχρονα ακραίες απόψεις σε ζητήματα οικονομίας, κοινωνίας και δικαιωμάτων, οι οποίες σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Η αξιοπιστία και η μετατόπιση της πολιτικής δράσης στο χώρο της λογικής είναι το κρίσιμο στοιχείο για κόμματα και ηγετικές ομάδες. Ο Μητσοτάκης οδήγησε τη Ν.Δ. στο χώρο του Κέντρου και επικράτησε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος όμως που του έδωσε την πλειοψηφία δεν τον έχει «παντρευτεί», αναμένει αποτελέσματα στην οικονομία και την καθημερινότητά του. Δεν υπάρχει πλέον περίοδος χάριτος και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Μπαίνουμε σε μια νέα πολιτική περίοδο και είναι βέβαιο ότι οι πολίτες δεν θα επιλέγουν για πολύ ακόμα το λιγότερο κακό. Θα αναζητήσουν κυβερνητική διέξοδο και αυτή είτε θα τη δώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο, που θα γεννηθεί από την ανάγκη των πολιτών για αξιόπιστη κυβέρνηση.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 20:40