Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 22:37

Πολιτική και εκλογική ενίσχυση της οπισθοδρόμησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να «αδειάσει» τον Παναγιώτη Νίκα και να μην τον στηρίξει εκ νέου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα εξηγηθεί στο μέλλον και θα κριθεί από τους ψηφοφόρους στις εκλογές. Αυτό όμως που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει σχολιάζοντας την απόφαση είναι η απουσία πολιτικής ενσυναίσθησης. Δεν μπορείς να «αδειάζεις» με αυτό τον τρόπο έναν πολιτικό, όπως ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος υπηρέτησε με εντιμότητα για πολλά χρόνια τον δημόσιο βίο στηρίζοντας ταυτόχρονα την παράταξη αλλά και διαχρονικά την πολιτική ομάδα Μητσοτάκη. Στην πολιτική όποιος «αδειάζει» τους φίλους του δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που πολιτεύεται και κυβερνά.
Οι πολιτικοί που απλώς ντιλάρουν συμφωνίες και λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς συναίσθημα, είναι επικίνδυνοι. Η πολιτική χωρίς ανθρώπινες σχέσεις και συναίσθημα δεν οδηγεί σε λήψη χρήσιμων αποφάσεων για τους πολίτες. Ο αρχηγός της Ν.Δ. και πρωθυπουργός προφανώς και έχει δικαίωμα να μην στηρίξει έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη, φροντίζει όμως αυτό να το συζητήσει μαζί του, να τον πείσει για την αναγκαιότητα αλλαγής, να τον καταστήσει φορέα αυτής της αλλαγής και να διευκολύνει την πολιτική του… συνταξιοδότηση. Όταν δεν το κάνει, αλλά ντιλάρει στο παρασκήνιο συμφωνία με τον Χ αρχικά για τον Ψ και στην πορεία καταλήγει στον Ζ, μόνο ορθολογικός πολιτικός σχεδιασμός δεν θεωρείται. Η αλαζονεία της εξουσίας και η απουσία ενσυναίσθησης είναι ολισθηρός δρόμος.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπαίνει σε μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και ανακατατάξεων. Ο Δημήτρης Πτωχός μπορεί να είναι πολύ καλός τεχνοκράτης και σύμβουλος, πολιτικός και επιχειρηματικός, πρέπει όμως να αποδείξει ότι είναι και μια αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα. Μέσα σε λίγο χρόνο θα πρέπει να καταστεί αναγνωρίσιμος και να συνομιλήσει με τους πολίτες της Πελοποννήσου αποτινάσσοντας από πάνω του το βαρύ φορτίο του «φυτευτού» από ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρει. Είναι πάντως πολύ δύσκολο. Όσοι νομίζουν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η αριθμητική άθροιση των κομματικών ποσοστών, θα διαπιστώσουν ότι μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα να εκτελούν άβουλα τις εντολές του εκάστοτε τσοπάνη. Το τραγικό είναι ότι μέσα από τέτοιες επιλογές κερδίζουν έδαφος λύσεις του απόλυτου λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης, οι οποίες νομιμοποιούνται πολιτικά και μοιραία ενισχύονται εκλογικά.

panagopg@gmail.com