Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 20:50

Το πολιτικό νεκροταφείο είναι γεμάτο από άχαστους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από το πολιτικό κλίμα του φθινοπώρου. Η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή έχει μια αδιαμφισβήτητη κυριαρχία. Είχε πρόσφατα μια μεγάλη εκλογική νίκη και κυρίως μια αντιπολίτευση βαριά ηττημένη και κατακερματισμένη. Την στηρίζουν οι επιχειρηματίες, που θέλουν να «αξιοποιήσουν» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει έτσι απόλυτη κυριαρχία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνει την επικαιρότητα και θέτει όπως θέλει την πολιτική ατζέντα.
Η κυριαρχία της στις δημοτικές εκλογές του 2019 δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον. Αυτό θα συνέβαινε πιθανότατα αν είχαμε ξανά, όπως το 2019, κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές. Στην παρούσα φάση οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που στηρίζονται από τη Ν.Δ. διεκδικούν από πλεονεκτική θέση την επανεκλογή τους. Η αποσύνδεση των δημοτικών από τις ευρωεκλογές, ο τρόπος και ο χρόνος συγκρότησης ψηφοδελτίων και βέβαια η κατάργηση του ορίου 50% και η δυνατότητα εκλογής με 43%, αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα. Με βάση λοιπόν την εικόνα στον παρόντα χρόνο, θα αποτελέσει έκπληξη αν κάποιος δήμος ή Περιφέρεια χαθούν για τη Ν.Δ. Ο διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού για εναρμόνιση της αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση είναι απολύτως εφικτός και άρα επιτεύξιμος.
Στην πολιτική τα πράγματα όμως μεταβάλλονται και αυτό που σήμερα μοιάζει απίθανο μπορεί σε μερικούς μήνες να θεωρείται απολύτως λογικό. Το μεγάλο πρόβλημα της Ν.Δ. είναι η αναμέτρηση με τον κυβερνητικό εαυτό της. Η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η οικονομική κατάσταση είναι αυτά που μπορούν να οδηγήσουν τους πολίτες σε επιλογές εκτός πλαισίου, προκειμένου να στείλουν μήνυμα. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν να υπάρξει κύμα αντίδρασης που συμπαρασύρει τα πάντα. Κόμματα και θριαμβευτές πρωθυπουργοί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέληξαν σε ήττες και στα αζήτητα. Συνέβη με τη Ν.Δ., που μετά το θρίαμβο του 2007 οδηγήθηκε στην ήττα του 2009. Συνέβη με το ΠΑΣΟΚ, που μετά την κυριαρχία του 2009 οδηγήθηκε στην κατάρρευση του 2012. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρεί κανείς δεδομένο και παγιωμένο, σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν και μεταβάλλονται με ταχύτητα. Το πότε αυτό θα συμβεί ξανά, θα εξαρτηθεί από τον παράγοντα οικονομία.
Τα νοικοκυριά ζουν έναν εφιάλτη κάθε εβδομάδα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ενώ οι τιμές στην αντλία του βενζινάδικου προκαλούν ξανά ίλιγγο. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πενιχρές και πολύ κατώτερες του πληθωρισμού. Όσοι έχουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτες δόσεις. Ενώ περιοχές όπως η Μεσσηνία που πόνταραν στον εσωτερικό τουρισμό, μιλούν πλέον για χαμένη χρονιά. Η τσέπη είναι αυτή που ψηφίζει και στέλνει μήνυμα. Σε ποια κάλπη θα συμβεί αυτό, δεν μπορεί κανείς ακόμα να το γνωρίζει.
Οι κάλπες στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγάλες Περιφέρειες μπορούν να βγάλουν εκπλήξεις οδηγώντας αρχικά τους εκλεκτούς της Ν.Δ. στη δεύτερη Κυριακή. Το ενδεχόμενο αυτό από μόνο του θα πυροδοτήσει εξελίξεις και θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα. Καθιστά πολύ πιθανό τον συνασπισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να στραπατσαριστεί η εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το 60% είναι μεγαλύτερο του 40%. Η περιχαράκωση των υποψηφίων της Ν.Δ. στα στενά κομματικά όρια είναι συνταγή ήττας για όποιον πάει δεύτερη Κυριακή.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες γνωρίζουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο, γι’ αυτό και προσπαθούν να κλειδώσουν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Όσοι δεν τα καταφέρουν είναι βέβαιο ότι θα μπουν σε περιπέτειες. Η κάλπη είναι άδεια και η συγκυρία, ακόμα και την ημέρα των εκλογών, είναι κρίσιμη παράμετρος διαμόρφωσης του αποτελέσματος. Καμία μάχη δεν κρίνεται πριν δοθεί. Φαβορί σε κάθε αγώνα υπάρχουν, αλλά πολλές φορές σημειώνονται απροσδόκητες ανατροπές. Όσοι θεωρούν ότι τα πράγματα είναι ευθύγραμμα και δεν μπορούν να χάσουν τις εκλογές, ενδέχεται να διαψευστούν. Το πολιτικό νεκροταφείο είναι άλλωστε γεμάτο από άχαστους πολιτικούς.

panagopg@gmail.com