Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 22:44

Ανούσιος καβγάς σε βάρος του εισοδήματος των αγροτών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα ποσά από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες μειώνονται δραματικά. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις φετινές πληρωμές αλλά κυρίως οι νέες δηλώσεις που δείχνουν εξαφάνισή τους τη νέα χρονιά, έχουν προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις των αγροτών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης προσπαθεί να χρεώσει το πρόβλημα αποκλειστικά στο Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ για να βγει από το κάδρο των ευθυνών. Η κυβερνητική ευθύνη είναι όμως συνολική και τους αγρότες ποσώς τους ενδιαφέρει αν φταίει ο Αυγενάκης ή ο Σημανδράκος. Το σίγουρο είναι ότι τη «δυσλειτουργία» θα την πληρώσουν οι αγρότες, οι οποίοι θα εισπράξουν τη νέα χρονιά ελάχιστα ποσά από την επιδότηση.

Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι τη χρονιά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ η Ελλάδα βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστη. Στην οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 20% περίπου προστίθεται η αδυναμία αξιοποίησης των άλλων εργαλείων, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ενισχύσεων από τους Έλληνες αγρότες. Η απώλεια επιδοτήσεων σε ποσοστό 70%-80% δεν μπορεί να είναι ευθύνη ενός οργανισμού αλλά συνολικά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο φαίνεται ότι ξύπνησε κατόπιν εορτής και ψάχνει απλώς να φορτώσει κάπου τον μουντζούρη.

Ακόμα και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση φαίνεται πως είναι προβληματικός. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επιλεγεί με διαγωνισμό ΑΣΕΠ τον Ιούλιο του 2022 με πενταετή θητεία και δεν θα φύγουν επειδή το ζητά ο Αυγενάκης και σίγουρα όχι χωρίς γενναία αποζημίωση, την οποία θα πληρώσουν οι πολίτες με τους φόρους τους. Πέρα όμως από τα διαδικαστικά, κανένας δεν εγγυάται ότι θα αλλάξει κάτι δραστικά από μια νέα διοίκηση -από τα βιογραφικά των νυν μελών δεν προκύπτει ότι είναι άσχετοι με το αντικείμενο, το αντίθετο, πρόκειται για στελέχη με εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο. Τι θα αλλάξει άραγε μια νέα διοίκηση πέρα απ’ το ότι θα είναι αρεστή στον Αυγενάκη; Όλα δείχνουν ότι οι αγρότες θα χάσουν χρήματα, και μάλιστα πάρα πολλά, από την αδυναμία των κυβερνητικών παραγόντων να τηρήσουν τις διαδικασίες που απαιτεί η Ε.Ε. και η αποτελεσματική διοίκηση. Χαμένοι για μια ακόμα φορά οι αγρότες που θα απολέσουν εισόδημα και πόρους.