Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 22:04

Η μεγάλη μάχη της Κεντροαριστεράς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αποχώρηση του Αλέξη Χαρίτση από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα στη Μεσσηνία. Το πρώτο και βασικό, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νομό. Ο Αλέξης Χαρίτσης παραμένει βέβαια βουλευτής, αλλά του νέου κόμματος, στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι και πρόεδρος. Η Μεσσηνία από αυτή την εξέλιξη προφανώς και δεν χάνει, αντίθετα θα έχει μια ισχυρή φωνή σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Άλλο απλός βουλευτής και άλλο αρχηγός κόμματος. Η κάθε παρέμβαση για ζητήματα του νομού θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και την ανάλογη αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης σε επίπεδο Κοινοβουλίου.
Η αποχώρηση Χαρίτση αλλά και σειράς προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Μεσσηνίας αποδυναμώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποιοι θα αναλάβουν να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το ρόλο αυτό θα αναλάβουν πρόσωπα που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στη σκιά του Αλέξη Χαρίτση. Κάποιοι από αυτούς θεωρούσαν ότι είχαν «αδικηθεί» από τον κυρίαρχο τοπικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό δεν είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης. Έφτασε λοιπόν η ώρα να αποδείξουν και αυτοί τι μπορούν να κάνουν και αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση σε επίπεδο Μεσσηνίας.
Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωεκλογές η μάχη στη Μεσσηνία για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Κεντροαριστεράς αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή. Οι εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το κόμμα στη δεύτερη θέση. Ο Χαρίτσης και η ομάδα του θα θέσουν υψηλό στόχο, ακόμα και να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Μεσσηνίας για να δείξουν δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ από τη δική του πλευρά θα επιδιώξει να αναδειχθεί μετά από χρόνια δεύτερη δύναμη, σε έναν νομό που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καλές επιδόσεις και τα ποσοστά του ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Η μάχη των τριών σε τοπικό επίπεδο αναμένεται αμφίρροπη. Το πώς θα εξελιχθεί θα έχει αντίκτυπο και στο ευρύτερο πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν είναι ίδιο σε τοπικό επίπεδο και μετά τις ευρωεκλογές θα φανεί ποιοι θα είναι οι νέοι συσχετισμοί και τα πρόσωπα που θα συγκροτούν την αντιπολίτευση τα επόμενα χρόνια.
panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 21:30