Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 20:11

Λύση ΣΔΙΤ για το Παλέ Ντε Σπορ 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Καλαμάτας είναι η δημιουργία Παλέ Ντε Σπορ στα Παλιάμπελα. Στο μεγάλο αυτό κλειστό γυμναστήριο, σύμφωνα με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, θα μπορούν να πραγματοποιούνται διεθνείς αγώνες και να φιλοξενούνται οι εθνικές ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ που θα αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις. Το αίτημα υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος από την πλευρά του θα πρέπει να αποφασίσει αν χρειάζεται να φτιαχτεί ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στην Καλαμάτα.

Αν η απόφαση ληφθεί με ορθολογικά κριτήρια θα πρέπει να εξεταστεί το πόσα μεγάλα κλειστά γυμναστήρια υπάρχουν στην Ελλάδα και αν αυτά επαρκούν για τις ανάγκες διεθνών διοργανώσεων και καλύπτουν τις ανάγκες των εθνικών ομάδων. Αν κριθεί ότι τα υπάρχοντα δεν επαρκούν, τότε θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του προτεινόμενου στην Καλαμάτα. Οι αποφάσεις όμως δεν λαμβάνονται με ορθολογικά κριτήρια, αλλά με βάση το ποιος πιέζει και για ποιο λόγο. Έτσι φυτρώνουν ανοικτά και κλειστά γήπεδα, τα οποία αφού κατασκευάζονται με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων, στη συνέχεια δεν μπορούν να συντηρηθούν και σαπίζουν μέχρι να κλείσουν. Το φιάσκο με το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και η συνολική απαξίωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων επιβεβαιώνει το πόσο ανορθολογικά γίνονται τα πάντα στη χώρα.

Σε τοπικό επίπεδο, εννοείται ότι κανείς δεν πρόκειται να βγει να υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται ένα μεγάλο κλειστό γήπεδο. Όλα χρειάζονται και όλα καλά είναι. Το ερώτημα είναι αν αυτά μπορούν να συντηρηθούν και να βγάλουν έστω το κόστος λειτουργίας τους. Η εμπειρία με το Μέγαρο Χορού έχει δείξει ότι το κόστος αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πέσει στις πλάτες των δημοτών. Η λύση είναι η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου με ΣΔΙΤ. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή θα αποκτήσει την εγκατάσταση που θέλει και οι δημότες δεν θα επιβαρυνθούν. Ο επενδυτής θα μπορεί έτσι να προσελκύει εκδηλώσεις που θα φέρνουν έσοδα και θα διαφημίζουν την πόλη. Μέσα από τέτοιες κινήσεις μπορεί να πάνε τα πράγματα μπροστά. Διαφορετικά φοβούμαστε ότι η πόλη θα φορτωθεί ένα ακόμα τσιμεντένιο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα ανοίγει 2-3 φορές το χρόνο και τον επόμενο καιρό θα παραμένει κλειστό, γιατί κανένας δεν θα μπορεί να αναλάβει τα έξοδα για φωτισμό, θέρμανση και ψύξη του χώρου.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 20:12