Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 22:43

Η εξουσία λύνει και τα συνειδησιακά ζητήματα!  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη. Οι αρχικές αντιδράσεις έχουν περιοριστεί μιας και σημαντικότερα θέματα αναδείχθηκαν και κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Η υπεροχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίζει την πολιτική ατζέντα, αποδεικνύεται και σε αυτό το ζήτημα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίδραση και δεν θα στοιχίσει έστω πρόσκαιρα στη Ν.Δ., στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει μια ισχυρή ομάδα που αντιδρά. Το θέμα όμως δεν έγινε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα και η όποια ζημιά για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Στο νομοσχέδιο η πιο ηχηρή αντίδραση είναι αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή σε αρκετά υψηλούς τόνους για το ζήτημα. Η ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει τον πρώην πρωθυπουργό συγκαταβατικά και στη λογική «μπορεί να λέει ό,τι θέλει» και ότι γενικώς «είναι γνωστές οι θέσεις του». Η υποτίμηση και η απαξίωση προφανείς, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ευθεία σύγκρουση μαζί του, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Η ηγεσία της Ν.Δ. μπορεί να μην συγκρούεται ευθέως με τον Σαμαρά, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους βουλευτές οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει δώσει τη διέξοδο της αποχής σε όσους επικαλούμενοι συνειδησιακούς λόγους δεν συμφωνούν με το γάμο και τις λοιπές ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά «διαμηνύεται αρμοδίως» πως θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους καταψηφίσουν. Δεν έχει τεθεί κομματική πειθαρχία και δεν θα υπάρχουν διαγραφές, αλλά μέτρα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση στην κυβέρνηση. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ιδιαίτερα ισχυρό και όπως φαίνεται αρκετά πειστικό, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι διαφωνούντες αντιρρησίες… συνείδησης.

Το πόσο αποτελεσματικό είναι το μήνυμα θα το ξέρουμε την Πέμπτη, όταν θα υπάρξει και η καταγραφή των αριθμών της ψηφοφορίας, όλες οι εκτιμήσεις πάντως συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Η εξουσία για μια ακόμα φορά λειτουργεί συγκολλητικά, με τους «αντάρτες» να πληρώνουν το τίμημα. Οι λογαριασμοί προφανώς και μένουν ανοικτοί για την επόμενη σύγκρουση, με κάποια άλλη αφορμή, με την κάθε ομάδα να ελπίζει ότι θα δώσει τον αγώνα υπό καλύτερες συνθήκες ευελπιστώντας σε νικηφόρα ρεβάνς ή έστω σε μια υψηλή θέση!

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 22:43