Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 21:08

Απουσιάζει το σχέδιο για κυκλοφορία και στάθμευση 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας αποφάσισε να παραχωρήσει τη διαχείριση των πάρκινγκ του Νέδοντα σε ιδιώτη. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν και κρίθηκε ασύμφορο. Μένει να δούμε αν το νέο σύστημα θα είναι προς όφελος του δήμου και των πολιτών. Οι όροι δηλαδή της παραχώρησης και οι επιμέρους προβλέψεις είναι το ζητούμενο και από αυτό θα κριθεί η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση.

Το πρώτο που έχει σημασία είναι αν η συγκεκριμένη παραχώρηση συνδέεται με μια συνολικότερη πολιτική σε σχέση με τη στάθμευση. Θα υπάρξουν δηλαδή επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν νέες θέσεις στάθμευσης ή απλώς θα δοθεί η διαχείριση με ένα καλύτερο -πιθανόν- αντίτιμο για το δήμο και ένα εξασφαλισμένο κέρδος για τον «επενδυτή», ο οποίος απλώς θα διαχειρίζεται τις εισπράξεις μιας υπάρχουσας υποδομής; Το δεύτερο έχει να κάνει με το κόστος για τους πολίτες: Θα παραμείνουν οι ίδιες τιμές ή θα έχουμε αύξηση των τιμών στη χρήση των πάρκινγκ από τον νέο «επενδυτή»; Οι απαντήσεις που θα δοθούν στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και καθορίζουν τα πάντα σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Στο ζήτημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στην πόλη της Καλαμάτας. Με τις αποσπασματικές λύσεις διαχείρισης που εφαρμόζονται, η κατάσταση κάθε χρόνο επιδεινώνεται. Η έλλειψη μιας συνολικής στρατηγικής είναι εμφανής και αποτυπώνεται στην ταλαιπωρία των πολιτών τις ώρες αιχμής. Τα πάρκινγκ του Νέδοντα είναι μια τεράστια περιουσία της πόλης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν και νέοι χώροι στάθμευσης στο κέντρο. Απαιτείται δηλαδή η ένταξή τους σε ένα συνολικότερο σχέδιο για την κυκλοφορία και τη στάθμευση. 

Ο κίνδυνος να θυσιαστούν σε άστοχες παραχωρήσεις και -το σημαντικότερο- να γκρεμιστούν στο πλαίσιο του αντιπλημμυρικού, είναι υπαρκτός και θα πρέπει να αποφευχθεί. Αλήθεια, στη σύμβαση παραχώρησης θα υπάρξει πρόβλεψη για την περίπτωση «δυσλειτουργίας» λόγω του αντιπλημμυρικού ή θα βρεθεί ο δήμος να πληρώνει και αποζημιώσεις στον «επενδυτή» για τα διαφυγόντα κέρδη λόγω της μη λειτουργίας των πάρκινγκ; Χρειάζεται οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές να δώσουν τη θέση τους σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο παραμένει ζητούμενο. Οι πίτες και οι λιτανείες προφανώς προηγούνται!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 21:19