Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 21:03

Υπνοβατώντας στον γκρεμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα αντιμετωπίστηκε ως εξωτικό θέαμα. Τα τρακτέρ έκαναν παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος και αποχώρησαν. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι. Οι αγρότες γιατί ακούστηκαν και η κυβέρνηση γιατί τους άκουσε! Όλα καλά λοιπόν και του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε τον επόμενο γύρο συναντήσεων και… διαλόγου.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο για ακόμα μια φορά χειρίστηκε ορθολογικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Διαβάζοντας σωστά τις δημοσκοπήσεις δεν έβαλε απέναντι τους αγρότες, οι οποίοι είχαν τη στήριξη της κοινωνίας. Έδωσε υποσχέσεις και προχώρησε σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το σημαντικότερο, έδωσε διέξοδο για έξοδο από τις κινητοποιήσεις με εντυπωσιακό τρόπο, για να μην υπάρχει το αίσθημα υστέρησης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αφού μπαίνουν τρακτέρ στις Βρυξέλλες γιατί να μην μπουν και στην Αθήνα! Το αίτημα ικανοποιήθηκε και έτσι πλέον όλοι είναι ευχαριστημένοι.
Τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν και δεν θα μπορούσαν βέβαια να λυθούν με κινητοποιήσεις και παρελάσεις τρακτέρ. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση με επικοινωνιακό τρόπο, προκειμένου να περιορίσει τις κομματικές απώλειες. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά οι ευθύνες χάθηκαν κάπου μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, με μια ορφανή πολιτικά ΚΑΠ να αποτελεί το τέλειο άλλοθι. Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έδειξε την Ε.Ε. ως υπεύθυνη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου! Στις Βρυξέλλες δεν διαπραγματεύτηκαν την ΚΑΠ οι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες, συμφωνώντας και πανηγυρίζοντας για το επίτευγμά τους, αλλά κάποιοι άλλοι… από το χωριό!
Η κουτοπόνηρη διαχείριση προβλημάτων και η αποσιώπηση ευθυνών βαθαίνουν το ρήγμα των πολιτών με την πολιτική. Σε όλη την Ε.Ε. φουντώνει ο λαϊκισμός, που φορτώνει όλα τα δεινά στις Βρυξέλλες και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των κοινών πολιτικών. Αναμφισβήτητα υπάρχουν ζητήματα στις αποφάσεις των Βρυξελλών σε κρίσιμους τομείς, όπως ο αγροτικός, αλλά αυτές δεν μπορούν να είναι πολιτικά ορφανές. Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε την ΚΑΠ που ισχύει, έχει δηλαδή την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Αν θεωρούσε ότι η ΚΑΠ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών, έπρεπε να το δηλώσει διαφωνώντας όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις και όχι να παριστάνει τώρα, που έσκασε το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις, ότι δεν ήξερε και δεν κατάλαβε.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ε.Ε. προκύπτουν μέσα από τον συνυπολογισμό πολλών πραγμάτων. Η ανάγκη, για παράδειγμα, περιορισμού φυτοφαρμάκων αποτελεί βασικό στοιχείο για ποιοτικά διατροφικά προϊόντα. Η λήψη περιβαλλοντικών μέτρων στοχεύει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει δραματικά την αγροτική παραγωγή. Το πώς η κάθε χώρα θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα είναι ζήτημα προετοιμασίας. Μια κυβέρνηση οφείλει να δημιουργεί μηχανισμούς, οι οποίοι θα μειώνουν τους κινδύνους και θα μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, ενώ οι κομματικά διορισμένοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να χαθούν επιπρόσθετοι πόροι.
Το κακό είναι ότι για μια ακόμα φορά δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για τον αγροτικό τομέα. Τα πάντα καλύφθηκαν από επικοινωνιακούς χειρισμούς, οι οποίοι κουκούλωσαν πρόσκαιρα το πρόβλημα ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ανορθολογισμό. Ο λαϊκισμός κατά της Ε.Ε. αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της χώρας και του συμφέροντος των πολιτών. Οι αγρότες εκτός κοινής αγοράς θα χάσουν στην κυριολεξία «τα αυγά και τα πασχάλια», ενώ συνολικά η χώρα θα κινδυνεύσει να γίνει τουρκική επαρχία. Κανένας όμως δεν δείχνει να ανησυχεί, αντίθετα ρίχνεται με ευκολία νερό στον μύλο των ακραίων.
Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σημαντικό πολιτικό σταθμό. Η κυβέρνηση καταγγέλλει το Ευρωκοινοβούλιο και την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, γιατί εξέδωσαν ένα ψήφισμα που καταδικάζει συγκεκριμένες πρακτικές. Καταγγέλλει το θεσμό για τον οποίο στήνονται κάλπες! Την ίδια ώρα «φορτώνει» με ευκολία στις Βρυξέλλες τα προβλήματα των αγροτών. Και όλα αυτά στο όνομα του φιλελευθερισμού και της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής. Αν είναι έτσι οι φιλοευρωπαϊστές τι να πουν οι οπαδοί του βαλκανικού απομονωτισμού, που προσβλέπουν στην ομπρέλα και τη δημοκρατία του Μόσκοβου! Πολίτες και πολιτικό σύστημα για μια ακόμα φορά προχωρούν υπνοβατώντας στον γκρεμό.

panagopg@gmail.com