Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 09:52

Ελπίδα μόνο από τα δημιουργικά μυαλά των νέων ανθρώπων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η περιοχή έχει αρχίσει να μπαίνει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο έχουν πυκνώσει ενώ η παρουσία τουριστών σε όλα τα σημεία του νομού έχει γίνει αισθητή. Η Μεσσηνία ζει τα τελευταία χρόνια τη δική της τουριστική άνοιξη και ο λόγος είναι γνωστός σε όλους μας. Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μιας και «το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς». Έχουμε λοιπόν γίνει επώνυμος προορισμός και το ερώτημα που πρέπει να  απασχολεί πλέον όλους μας είναι πως αυτό που έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί αποκτώντας μόνιμα χαρακτηριστικά.

 

 

Στην  οικονομική περίοδο που διανύουμε, με τα νορμάλ και τα ανορθόδοξα, αναδεικνύεται και η κατάρρευση του υπάρχοντος τουριστικού μοντέλου. Είναι φανερό σε όλους ότι  ο χαρακτήρας του τουριστικού προϊόντος δεν πρέπει πια να παρουσιάζει τη παρωχημένη διάσταση «Ήλιος και θάλασσα», αλλά επιτέλους να προσανατολιστεί σοβαρά στο πολυπόθητο και πολυσυζητημένο επί δύο δεκαετίες περίπου νέο τουριστικό προϊόν, που θα ενσωματώνει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με βασικούς στόχους την ποιοτική του αναβάθμιση και την δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού αυτού του είδους ο τουρισμός αναπτύσσεται εκτός της περιόδου αιχμής.

 

Η Μεσσηνία έχει μπροστά της μια ιστορική οικονομική ευκαιρία. Την ώρα που καταρρέει το μοντέλο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στους ελληνικούς δημοφιλείς προορισμούς η περιοχή μας μπορεί να αναδειχτεί στον νέο ισχυρό τουριστικό πόλο. Η γειτνίασης της με την Αθήνα, τα σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που διαθέτει, οι κλιματολογικές συνθήκες που επιτρέπουν αξιοποίηση και των 4εποχών του χρόνου και η σπάνια ομορφιά σε τοπία και παραλίες συνθέτουν ένα πλέγμα συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η αξιοποίηση τους αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων χρόνων.

 

Η εφαρμογή επιπρόσθετα ενός σωστού μοντέλου Αγροτουρισμού, βασισμένο στη αλλαγή νοοτροπίας των αγροτών μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα και θα αφορά την περαιτέρω επίταση σε βιολογικές καλλιέργειες, σε πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα, τη δυναμικότερη προσήλωση τους στο καθαρό περιβάλλον και στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τη παροχή τουριστικών υπηρεσιών στα πρότυπα αντιστοίχων επιτυχημένων παραδειγμάτων στο εξωτερικό, θα δώσει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση δίνοντας στον κάθε αγρότη ευκαιρία για μια αξιοπρεπή επιβίωση μέσα από τα συμπληρωματικά εισοδήματα. Ταυτόχρονα θα αναθερμάνει  πληθυσμιακά την ύπαιθρο και θα αποτρέψει την περαιτέρω ερήμωση της.

 

Η κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αλλά όλοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν κάτι και να βρέξει …ανάπτυξη. Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κράτος πατερούλη τουριστική ανάπτυξη μέσα από θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις. Αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει μια δημιουργική ενεργοποίηση ανθρώπων και κεφαλαίων που θα λειτουργούν με όρους αγοράς για να προσαρμόζονται με ταχύτητα στις παγκόσμιες ανακατατάξεις.  Η τραυματική εμπειρία, για παράδειγμα, με τον προσανατολισμό στους Ρώσους νεόπλουτους του Πούτιν έχει αφήσει είδη τα σημάδια της και στη Μεσσηνία για να μας θυμίζει ότι οι πρόσκαιρες φούσκες δεν έχουν προοπτικές και δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις για το μέλλον. 

 

Η προσπάθεια για να έχει αποτέλεσμα απαιτείται όραμα, σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σταματήσουν οι πρακτικές του παρελθόντος. Η τηλεοπτική μετάδοση  γιορτών της ρίγανης δεν είναι τουριστική προβολή αλλά έμμεση χρηματοδότηση ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού τοπικής δυναμικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Τα ταξίδια σε εκθέσεις χωρίς συγκεκριμένη στόχευση είναι τζάμπα διακοπές τους τοπικού πολιτικού προσωπικού και των συνεργατών του.  Η «ενίσχυση» των πανηγυριών  της γουρνοπούλας και οι βλαχομπαρόκ εορτασμοί της «λαλαγγίδας» είναι ξεπερασμένες πρακτικές εξαγοράς της ψήφου των ιθαγενών. Χρειάζεται άλλος βηματισμός και ανοικτά μάτια και  μυαλά. Ας ευχηθούμε όσοι από τους νέους επιλέξουν να μείνουν στον τόπο τους να δουν το μέλλον μέσα από τα επιτυχημένα μοντέλα του σύγχρονου κόσμου. Μόνο σε αυτό μπορούμε να ελπίζουμε.

 

 

panagopg@gmail.com