Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 11:30

Νέοι πρωταγωνιστές κεντρικά και τοπικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η συζήτηση την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή προσδιόρισε τα νέα πολιτικά κόμματα όπως αυτά θα διαμορφωθούν και θα σχηματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αναμένεται να επικυρώσουν τις αλλαγές που έχουν διαμορφωθεί.  Η υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι φανερό ότι διαμορφώνει ένα νέο πόλο στο πολιτικό σύστημα. Η υλοποίηση των μέτρων που ψηφίζονται οδηγεί στην συγκρότηση ενός νέου κόμματος – ή του ΣΥΡΙΖΑ με νέες συνιστώσες -  που θα ξεκινά από το κέντρο και θα φτάνει στη κομμουνιστική αριστερά. Το χώρο, δηλαδή, που κάλυπτε επί σειρά ετών το ΠΑΣΟΚ.

 

 Όλα δείχνουν ότι το νέο σχήμα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα απορροφήσει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» που δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο της κεντροδεξιάς. Η διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου εξαρτάται από το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα. Θα συγκροτήσει ένα νέο σχήμα που θα ενσωματώσει μέσα όλες τις δυνάμεις του χώρου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες για υλοποίηση των αναγκαίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μεταρρυθμίσεων; Θα συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες, την ευρωπαϊκή και την αντιευρωπαϊκή; Θα κυβερνά με παραδοσιακούς λαϊκιστές στυλ Καμένου και Χαϊκάλη; Θα εκφράσει το πάνδημο αίτημα για αξιοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα; Θα χαθεί στο πέλαγος των μικρών συμβιβασμών έχοντας μοιραία το τέλος των προκατόχων του;

 Στο χώρο της κεντροδεξιάς τον τόνο δίνει η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που κάνει την έκπληξη, κερδίζοντας αποδοχή εντός και εκτός κόμματος. Το πώς θα εξελιχθούν εκεί τα πράγματα δεν είναι ακόμα καθαρό αλλά είναι προφανές ότι η ηγεσία της Ν.Δ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα  προσδιορίσει τις εξελίξεις.

 Το ΚΚΕ φαίνεται πως θα βγει ενισχυμένο μιας και «απεγκλωβίζονται» δυνάμεις από το ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι όπου να ’ναι θα πέσει ο καπιταλισμός. Όσοι φεύγουν από το κυβερνών κόμμα έχοντας την πεποίθηση ότι  ωριμάζουν οι συνθήκες για να οικοδομηθεί το νέο σοσιαλιστικό κράτος της Μεσογείου και των Βαλκανίων έχουν μόνο ένα δρόμο να ακολουθήσουν, αυτόν της ορθοδοξίας και της παράδοσης που εγγυάται το ΚΚΕ.

 Συγκροτείται ένα νέο μέτωπο αντιευρωπαϊκής ρητορείας με έντονα τα εθνικοσοσιαλιστικά χαρακτηριστικά που εκφράζεται από τη νυν πρόεδρο της Βουλής. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σύντομα νέο κόμμα με αρχηγό την Κωνσταντοπούλου που θα απευθύνεται σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Η δεξαμενή του τυφλού «ΟΧΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα είναι μεγάλη, επιζητεί έκφραση και θα τη βρει. Το πόσο θα ισχυροποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος ,θα εξαρτηθεί από το αν θα αποκατασταθεί η οικονομική και πολιτική ομαλότητα. Αν αρχίσει η οικονομία να επανακάμπτει και οι μεγάλοι πολιτικοί χώροι αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης τους με τους πολίτες, κόμματα αυτού του τύπου δεν έχουν προοπτική. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, θα έχουν κεντρικό, αν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο μέλλον.

 Σε τοπικό επίπεδο όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ανακατατάξεις σε πρόσωπα  και ρόλους σε όλα τα επίπεδα. Ο ισχυρός στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή του πρωθυπουργού. Η ρήξη μπορεί ακόμα να μην έχει επισημοποιηθεί αλλά τα πάντα έχουν δρομολογηθεί. Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν ότι θα έχουν ενισχυμένο ρόλο η Βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος. Την ίδια στιγμή στη Ν.Δ κινούνται στη μετά Αντώνη Σαμαρά εποχή - αν οι εκλογές αργήσουν μπορεί να μην είναι καν υποψήφιος - με πρόσωπα όπως ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας να ενισχύουν την παρουσία τους. Με τα ενδεικτικά σε πρόσωπα παραπάνω παραδείγματα γίνεται φανερό ότι μπαίνουμε και σε τοπικό επίπεδο σε μια νέα περίοδο. Είμαστε, αναμφίβολα, ακόμα στην αρχή, αλλά όλα δείχνουν ότι κάτι νέο γεννιέται.

  

 

 

panagopg@gmail.com