Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 20:32

Δεν αρκεί η τοποθέτηση πλακών στην παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Η είδηση της περασμένης εβδομάδας ήταν βέβαια η νέα σύμβαση με το "Μορέα" για την ολοκλήρωση του περιφερειακού της Καλαμάτας. Με βάση τα δεδομένα, μέχρι τέλος του 2016, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο. Κάτι που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απίθανο και μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν αμφίβολο, γίνεται πραγματικότητα. Η ολοκλήρωση του περιφερειακού της Καλαμάτας θα αλλάξει τη μορφή της πόλης και θα θέσει νέα κυκλοφοριακά δεδομένα. Ημασταν από αυτούς που υποστηρίξαμε την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, κόντρα σε όσους τον ήθελαν μισό και μίζερο. Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ διαψεύδονται, και αυτό είναι εξόχως θετικό, μιας και αποδεικνύεται ότι όταν τίθενται στόχοι και υπάρχει βούληση όλα μπορούν να γίνουν.

 


Ο περιφερειακός δημιουργεί νέα δεδομένα στην κυκλοφορία της Καλαμάτας. Για να αναδειχθούν όμως τα θετικά του νέου δρόμου, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στην υπάρχουσα ρύθμιση της κυκλοφορίας. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας τη μια μέρα λέει ότι περιμένει τον περιφερειακό για να κάνει μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, και την άλλη κάνει μια ρύθμιση με την οποία διαφωνούν οι μισοί από τους ειδικούς που βρίσκονται στο δήμο. Οι σημειακές παρεμβάσεις, όπως αυτή που γίνεται στη Βασιλέως Γεωργίου και θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα, δεν έχουν κυριολεκτικά κανένα νόημα, εφόσον δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλάνο.


Η βιασύνη για τη ρύθμιση στη Βασιλέως Γεωργίου, ενός δρόμου άμεσα συνδεδεμένου με τον περιφερειακό, δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Καθιστούν ξανά κομβικό δρόμο την Αριστομένους και αυτό δεν το κάνουν με βάση την κυκλοφορική λογική, αλλά με την ιδεοληψία τους. Ετσι νομίζουν ότι είναι σωστό να γίνεται, και αφού οι άρχοντες θέλουν κάτι, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ή τουλάχιστον να σωπάσουν. Πραγματικά, δεν ξέρουμε τι είναι και τι δεν είναι σωστό, αλλά όταν επίκειται μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη, με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί ο περιφερειακός, να γίνεται μια τόσο μεγάλη παρέμβαση όπως αυτή που ξεκινά σήμερα στην καρδιά της πόλης, το θεωρούμε άστοχο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά φοβούμαστε ότι το να βάζεις τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, να φορτώνεις κυκλοφοριακά κεντρικές οδούς, όπως η Αριστομένους και η Φραντζή, και να μειώνεις ταυτόχρονα τις θέσεις πάρκινγκ δεν θα είναι κάτι που θα έχει καλά αποτελέσματα. Η νεκροψία βέβαια θα δείξει. Ή -όπως ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση- στου κασίδη το κεφάλι θα γίνουν όλοι συγκοινωνιολόγοι.


Το πρόβλημα της δημοτικής αρχής Νίκα είναι ακριβώς αυτό. Δεν πορεύεται με ένα όραμα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Κυριαρχεί η λογική τού βλέποντας και κάνοντας. Τσαλαβουτώντας με ιδέες και ευκαιρίες από εδώ και από εκεί. Τυχαία προέκυψε η πεζοδρόμηση της Αριστομένους, συγκυριακά ο ποδηλατόδρομος, τα καρναβάλια, η "Λευκή Νύχτα" κ.λπ. Ο αυτοσχεδιασμός δίνει και παίρνει και όπου βγει. Ο περιφερειακός αποτελεί για την Καλαμάτα μια πρόκληση. Αν δεν υπάρξει άμεσα τους επόμενους μήνες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξής του στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης, θα ζήσουμε σκηνές απερίγραπτες. Η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το νέο άξονα και να βγάλει αυτοκίνητα από το κέντρο και την παραλία. Να δημιουργήσει δηλαδή μια πόλη φιλική για πεζούς και ποδηλάτες και να διασυνδέσει αρμονικά τον κεντρικό άξονα. Και αυτό δεν εξυπηρετείται, προφανώς, από την είσοδο των αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία. Ας ελπίσουμε ότι σε κάποιο προθάλαμο υπουργείου θα μιλήσουν στον δήμαρχο για την αειφόρο και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αν αυτό μάλιστα συνδυάζεται και με καμιά χρηματοδότηση, κάτι μπορεί να γίνει. Μπορεί να φανούμε δηλαδή και πάλι τυχεροί. Το να βάλει απλώς καινούργιες πλάκες στην παραλιακή -όπως σχεδιάζει- χωρίς να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία της πόλης, πιστεύουμε ότι δεν αρκεί ούτε για τα επιδιωκόμενα μικροπολιτικά οφέλη. Εχει φάει, ψηφοθηρικά, τα ψωμιά του το σύστημα… ανάπλαση.

 panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 20:59