Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 21:12

Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από προστάτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Ο δήμαρχος Τριφυλίας έχει μπει μπροστά στο θέμα του Κυπαρισσιακού ζητώντας την αλλαγή των ρυθμίσεων που προωθεί το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Ο Κατσίβελας με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του καταγγέλλει πως η στάση Τσιρώνη εξυπηρετεί την αντίληψη και τα συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κόντρα στη συνολική ανάπτυξή της. Με απλά λόγια ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι ο υπουργός ακούει τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ασχολούνται με διάφορες δράσεις που αφορούν κατά βάση την καρέτα-καρέτα και όχι την τοπική αυτοδιοίκηση που εκπροσωπεί αυθεντικά τους κατοίκους της περιοχής.


Ο δήμαρχος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με πρόσφατη απόφασή τους υποστηρίζουν ότι δεν ρωτήθηκαν για τις αλλαγές και δεν επαρκεί ο χρόνος διαβούλευσης. Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνονται απαγορεύσεις σε τόσο μεγάλη έκταση και να εξαιρούνται ταυτόχρονα κάποια σημεία επιλεκτικά. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να εξορίζεται η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή. Οι τοπικοί παράγοντες φοβούνται ότι θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα επένδυσης στην περιοχή και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής της και τελικά θα μείνουν μόνο μερικοί από τις οργανώσεις να κάνουν το χόμπι τους.  

Η πλευρά του υπουργείου υποστηρίζει ότι επειδή υπάρχει καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να υπάρχουν δρακόντειες απαγορεύσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής. Θεωρεί ότι επαρκεί ο χρόνος διαβούλευσης και ότι το νέο σχέδιο και από το ΣτΕ θα εγκριθεί και θα αρθούν οι αντιρρήσεις. Θεωρεί ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από μια μικρή μερίδα ανθρώπων που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή. Δεν απαντά όμως στο βασικό: Πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή και πώς θα ενισχυθούν οι τουριστικές δυνατότητές της, μιας και ουσιαστικά στην παραλία της δεν θα μπορεί να μπει ούτε ξαπλώστρα;

Οι δύο πλευρές είναι φανερό ότι κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Είναι ξεκάθαρο ότι από τη μια μεριά είναι οι οργανώσεις περιβάλλοντος και από την άλλη οι ιδιοκτήτες γης της περιοχής. Οι υπόλοιποι απλώς απολαμβάνουν το θέαμα θεωρώντας ότι το ζήτημα δεν τους αφορά, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν κανένα συμφέρον από το αν θα γίνει το ένα ή το άλλο. Η αντίληψη αυτή είναι κατά βάση λαθεμένη και πάνω σε αυτή την αδιαφορία δημιουργείται ο χώρος να παίζει ο καθένας τα παιχνίδια του. Η προστασία και η ανάπτυξη μιας περιοχής προϋποθέτει τον ειλικρινή διάλογο και τη συνεργασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος που έχει την κύρια ευθύνη για τη νομοθέτηση του καθεστώτος της περιοχής θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να ακούσει τους κατοίκους της και τους νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της. Αντιλαμβανόμαστε πως μετά από το πολιτικό στραπατσάρισμα που υπέστη στο θέμα των σκουπιδιών είναι πολιτικά αποδυναμωμένος. Κάποιος άλλος στη θέση του θα προτιμούσε μάλλον την αξιοπρεπή λύση της παραίτησης ή εν πάση περιπτώσει την «εξαφάνιση» από την περιοχή. Παρά ταύτα φαίνεται πως θεωρεί ότι αφού δεν κατάφερε να γράψει ιστορία στα σκουπίδια θα το κάνει επιβάλλοντας τη λύση του στον Κυπαρισσιακό.

Πολύ φοβούμαστε ότι, όπως και στην περίπτωση των σκουπιδιών, έτσι και τώρα σύντομα το σχέδιό του θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων γιατί πολύ απλά δεν λαμβάνει υπόψη του τη δύναμη της κοινής πολιτικής λογικής. Μια περιοχή δεν προστατεύεται με αποκλεισμούς και κόντρα στη θέληση της τοπικής κοινωνίας. Αν θέλει λοιπόν πραγματικά να προστατεύσει την περιοχή θα πρέπει να ακούσει τη φωνή της. Κανένας από το υδροκέφαλο κράτος δεν δικαιούται να αγνοεί τα τοπικά δημοκρατικά όργανα, γιατί θεωρεί το ένα ή το άλλο ή δεν συμφωνεί με τη θεώρηση που έχουν για τα πράγματα. Το να δηλώνει κάποιος οικολόγος δεν σημαίνει ότι τα ξέρει όλα ή έχει περισσότερες ευαισθησίες από κάποιους άλλους και μπορεί έτσι να επιβάλει τις απόψεις του χρησιμοποιώντας την ευκαιρία μιας… εξουσίας. Σε κάθε δε περίπτωση η περιοχή δεν έχει ανάγκη από προστάτες και αυτόκλητους σωτήρες.

panagopg@gmail.com