Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 20:51

Οπως εξαρθρώθηκε η μαφία και η εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Οσοι τους αρέσει το ποδόσφαιρο είχαν την ευκαιρία το Σάββατο το βράδυ να  απολαύσουν τον αγώνα Μπαρτσελόνα - Ρεάλ. Οι φίλαθλοι είδαν έναν ωραίο αγώνα, έκαναν την πλάκα τους και πέρασαν ένα ευχάριστο δίωρο. Κάθε Τετάρτη απόγευμα και όλο το Σαββατοκύριακο όποιος περνά από την περιοχή του παλιού Στρατοπέδου στην Καλαμάτα θα δει δεκάδες ανθρώπους να παρακολουθούν τοπικές ομάδες και να περνούν την ώρα τους με ένα άθλημα που τους αρέσει και τους ευχαριστεί. Οποιος θέλει να δει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση υπάρχουν πολύ μεγάλες ομάδες και παιχνίδια που αποτελούν απόλαυση, ενώ στο ζωντανό μπορεί να χαρεί με τους φίλους του παίζοντας ή παρακολουθώντας τοπικούς ερασιτεχνικούς αγώνες.


Η επισήμανση αυτής της πραγματικότητας είναι νομίζουμε σημαντική για να προσεγγίσουμε από μια άλλη διάσταση το ζήτημα του ποδοσφαιρικού Grexit που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα και να καταδειχθεί ότι υπάρχει ζωή και χωρίς επαγγελματικό ελληνικό ποδόσφαιρο, αν βέβαια υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσής του. Οπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο χώρο του ποδοσφαίρου, θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι πλέον πολιτικό. Θα υποκύψει η ΕΠΟ στην προτροπή της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν τις θέσεις ευθύνης διάφοροι που διώκονται ποινικά για υποθέσεις του ποδοσφαίρου ή όχι; Η ΕΠΟ θα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και θα διακινδυνεύσει τα πολλά λεφτά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ή θα αναδιπλωθεί; Η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απαίτηση για παραίτηση όλων ή θα ικανοποιηθεί με προσχηματικές παραιτήσεις και αντικατάσταση από αχυράνθρωπους; Απάντηση ακόμα δεν μπορεί να δοθεί, αλλά επειδή η κωλοτούμπα στην πολιτική δεν είναι κάτι σπάνιο, πιθανολογούμε ότι στο τέλος θα επιδιωχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» για να μην αλλάξει τίποτα.


Με τον τρόπο που η κυβέρνηση προσεγγίζει το πρόβλημα, ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν υποχωρήσει, αυτό που θα συμβεί θα είναι οι επαγγελματικές ομάδες να διαλυθούν, μιας και δεν θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το σύστημα της παρακμής θα παραμένει αλώβητο ξιφουλκώντας και στρέφοντας τους πάντες κατά της κυβέρνησης. Το ποδόσφαιρο δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους -όχι μόνο στους ποδοσφαιριστές- και αυτό σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε δεν είναι κάτι δευτερεύον. Επιπρόσθετα, στους ισχυρούς παράγοντες του ποδοσφαίρου υπάρχουν υποστηρικτές της κυβέρνησης που δεν θα αφήσουν τις επενδύσεις τους «απροστάτευτες». Οπότε όσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι και θα δραματοποιούνται τα δεδομένα θα παίρνουν απλώς φόρα για την κωλοτούμπα. Το έχουμε δει το έργο και με σοβαρότερα ζητήματα από το ποδόσφαιρο. Το κακό είναι ότι όλη αυτή η ιστορία δεν θα βγάλει τίποτα καλύτερο και θα αποτελεί άλλη μια ήττα όσων επιζητούν καθαρούς κανόνες και διαδικασίες στο συγκεκριμένο χώρο.


Η κυβέρνηση αν πραγματικά ήθελε να επιβάλει τη διαφάνεια και την αλλαγή των δεδομένων στο χώρο του ποδοσφαίρου θα παρουσίαζε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τη μορφή νομοσχεδίου. Θα απαιτούσε συγκεκριμένα πράγματα για την ΕΠΟ, για το πώς γίνονται οι εκλογές, πώς λειτουργεί η διαιτησία και το σημαντικότερο πώς θα λειτουργούσαν οι οικονομικές συναλλαγές στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το γνωστό «ακολούθα το χρήμα» είναι το μυστικό για την εξυγίανση και του συγκεκριμένου χώρου. Αν θεσπίζονταν ειδικές διατάξεις για τις συναλλαγές όσων δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο με αυστηρές υποχρεώσεις για τη διακίνηση των χρημάτων αλλά και δήλωση και του τελευταίου ευρώ που δαπανούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, προσωπική ή εταιρική, τα πάντα θα έπαιρναν άλλη τροπή. Και δεν μιλάμε για έλεγχο μόνο στην κορυφή αλλά σε κάθε έναν που εμπλέκεται σε εκλογές που καταλήγουν στην ανάδειξη των τοπικών ΕΠΣ και της ΕΠΟ. Εννοείται πως σε διαιτητές και λοιπούς παράγοντες θα απαγορευόταν διά ροπάλου κάθε μορφή στοιχήματος.  Επιπρόσθετα, επειδή ο νόμος μόνο δεν φτάνει, θα χρειαζόταν και ένα τμήμα από τους οικονομικούς ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών να είχε αποκλειστική και μοναδική αρμοδιότητα το ξετίναγμα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Επειδή αυτοί -οι βασικοί κουμανταδόροι- δεν είναι και πολλοί, σε μερικά χρόνια θα είχε ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.


Αυτό δεν γίνεται και έτσι έχουμε μάχες χαρακωμάτων και υποτιθέμενους ανυποχώρητους αγώνες, που θα καταλήξουν σε ένα μεγαλοπρεπή συμβιβασμό, ο οποίος -όπως συνηθίζεται- θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως νίκη. Η αντικατάσταση των υπόδικων με αχυράνθρωπους δεν αρκεί, τη στιγμή μάλιστα που όλοι θα συνεχίσουν να ξέρουν ποιοι κάνουν κουμάντο και να τους παίρνουν τηλέφωνο στο ημίχρονο για οδηγίες. Η μαφία εξαρθρώθηκε από την εφορία, με τα ίδια μέσα μπορεί να εξυγιανθεί και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δυστυχώς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να μείνουμε Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα μπορούμε να βλέπουμε από την τηλεόραση τις μεγάλες ομάδες που αύριο και μεθαύριο παίζουν στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου, το ευρωπαϊκό.

panagopg@gmail.com