Παρασκευή, 11 Μαϊος 2012 13:47

Το αμαξοστάσιο της… Αρτέμιδος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το θέαμα για κάποιον ο οποίος φθάνει στην Καλαμάτα με το λεωφορείο: Ενας μεγάλος δρόμος έχει μεταβληθεί σε απέραντο αμαξοστάσιο κάθε είδους βαρέων οχημάτων. Από λεωφορεία μέχρι… τσάπες, έχουν μεταβάλει σε πάρκινγκ την Αρτέμιδος και δημιουργούν μάλιστα έναν τοίχο που κρύβει την "κορυφή" του Ιστορικού Κέντρου.
Η διαπίστωση που προαναφέρθηκε δεν είναι καινούργια, αντιθέτως έχει απασχολήσει τη στήλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αφορά κυρίως αυτή την περιοχή αλλά και άλλα σημεία της Καλαμάτας όπου παρκάρουν ακόμη και σε γωνίες μεγάλα οχήματα, αφού δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με την υπόθεση αυτή. Τα μηχανήματα έργων που εγκαταλείφθηκαν δίπλα στο πάρκο Λιμενικού, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις τρόπου εξασφάλισης… χώρων στάθμευσης. Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι μόνον η… αισθητική του χώρου (αν και πρόκειται στη συγκεκριμένη περίπτωση για πολύ σοβαρό παράγοντα), αλλά οι λειτουργίες της πόλης.
Εδώ και χρόνια οι δημοτικές αρχές κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα βεβαίως αυτό να γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η έλλειψη κανόνων έχει μεταβάλει σε… δικαίωμα την αυθαίρετη κατάληψη του δημόσιου χώρου. Και ως εκ τούτου κάθε απόπειρα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος συναντά προϊόντος τού χρόνου όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις των ιδιοκτητών που έχουν βολευτεί με αυτή την κατάσταση. Η οποία δεν αντιμετωπίστηκε ούτε στην προοπτική κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας.
Αργά ή γρήγορα η Αρτέμιδος θα γίνει πύλη εισόδου στην πόλη και τα βαριά οχήματα αναγκαστικά θα απομακρυνθούν. Και για λειτουργικούς λόγους, αλλά και γιατί αδιανόητο να αντικρύζει αυτή την εικόνα ο επισκέπτης της πόλης. Ως εκ τούτου ο δήμος όφειλε από χθες ήδη να έχει προειδοποιήσει πως θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αναζητήσουν χώρους για την κατασκευή μηχανοστασίων στα οποία ασφαλώς θα σταθμεύουν και θα συντηρούνται τα οχήματα. Αν δεν γίνει αυτό, οι σημερινές "συσσωματώσεις" θα σκορπίσουν σε όλη την πόλη και θα δημιουργηθούν πολλαπλάσια προβλήματα. Εννοείται ότι η αναζήτηση και η οργάνωση χώρου είναι υπόθεση των ιδιοκτητών και όχι του δήμου.
Υπόθεση του δήμου όμως είναι να πάρει πρωτοβουλίες και να βάλει κανόνες για τη στάθμευση μεγάλων οχημάτων. Να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιο για τις χρήσεις στην Αρτέμιδος, να ενημερώσει σχετικά τους ιδιοκτήτες και να θέσει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι οι κοινόχρηστοι χώροι δεν αποτελούν οικόπεδα που τα διαχειρίζονται όπως θέλουν ο δήμος και οι ιδιώτες. Είναι περιουσία της πόλης που προορίζεται για την ικανοποίηση καθημερινών αναγκών των πολιτών.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαϊος 2012 22:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γενικευμένο… μπάχαλο Και πάλι για τα σκουπίδια »