Τρίτη, 29 Μαϊος 2012 12:01

Η ασφάλεια στην παραλιακή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Μπορεί ο καιρός, οι εκλογές και οι εξετάσεις να… καθυστερούν το καλοκαίρι, το βέβαιο όμως είναι πως θα έρθει και μάλιστα… καυτό. Κυριολεκτικά, μεταφορικά ή και τα δύο, θα το δούμε στη συνέχεια. Ενόψει αυτού όμως και με αφορμή το γεγονός ότι ήδη ο κόσμος άρχισε να σκαρίζει κατά την Παραλία, θα ήταν χρήσιμο ο Δήμος Καλαμάτας να αντιληφθεί ότι χρειάζεται επειγόντως να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα κάνουν ασφαλή την πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών σε αυτή τη ζώνη.

Δεν αποτελεί είδηση η διαπίστωση ότι ο δήμος δεν έχει πολιτική για την περιοχή αυτή, αλλά απλώς άγεται και φέρεται από τις πιέσεις που ασκούνται, προκειμένου να παγιωθεί μια κατάσταση η οποία μόνο την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής δεν υπηρετεί... Οταν αυτό συνειδητοποιηθεί, ελπίζουμε να μην είναι αργά - πρωτίστως για εκείνους που αντιδρούν σε κάθε ενδεχόμενο δημόσιας παρέμβασης στην χωρίς αρχές και κανόνες λειτουργία της περιοχής.

Μπορεί ο δήμος να εμφανίζεται απρόθυμος στη λήψη ριζικών μέτρων σχετικά με την κυκλοφορία στην Παραλία, οφείλει όμως, ακόμη και τώρα, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που θα περιορίσουν τους κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων. Το απλούστερο των θεμάτων είναι αυτό της σήμανσης: Από τις διαβάσεις έχουν μείνει… ίχνη που πολύ λίγοι τα σέβονται, και ο ποδηλατόδρομος ουσιαστικά είναι… αόρατος. Πολύ φοβόμαστε ότι με την κατάσταση που διαμορφώνεται το ατύχημα δεν θα αργήσει να γίνει - και για να πειστούν οι αρμόδιοι δεν έχουν να κάνουν τίποτε περισσότερο από μια καταγραφή των παραβάσεων στα σημεία αυτά.

Η σήμανση ασφαλώς από μόνη της δεν εξαλείφει τους κινδύνους, τουλάχιστον όμως προειδοποιεί ορισμένους, που γίνονται παραβάτες χωρίς να το καταλάβουν.

Από εκεί και ύστερα όμως υπάρχει τεράστιο ζήτημα με έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, οι οποίοι φορτωμένοι μέχρις εκεί που δεν παίρνει προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο σε σημεία στα οποία προφανώς δεν υπάρχει διάβαση. Δυστυχώς, από τη συμπεριφορά πολλών οδηγών κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και ο δήμος δεν μπορεί να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.

Ακόμη κι αν δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε ριζικά μέτρα, ο δήμος οφείλει να δυσκολέψει την κυκλοφορία στη Ναυαρίνου, εφαρμόζοντας σοβαρά μέτρα περιορισμού της ταχύτητας. Το απλούστερο είναι η καθιέρωση ορίου ταχύτητας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο επιτρέπει η νομοθεσία και το συνιστά για τις κατοικημένες περιοχές η Ευρωπαϊκή Ενωση με ειδική οδηγία (30 χιλιόμετρα την ώρα) προκειμένου να γίνει ασφαλής η μετακίνηση με ποδήλατο. Φυσικά, και τώρα υπάρχει το όριο των 50 χιλιομέτρων, αλλά κανένας δεν ελέγχει τους δρόμους της πόλης, σε πολλούς από τους οποίους γίνονται... ράλι. Επομένως η αστυνόμευση της περιοχής, έτσι ώστε να συνειδητοποιηθεί ότι η παράβαση στοιχίζει, είναι απλώς η ανακάλυψη του… αυτονόητου.

Από εκεί και ύστερα υπάρχει ένα πλήθος μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί και από δήμους στην Ελλάδα, προκειμένου να δυσκολεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων και να περιορίζεται η ταχύτητα. Οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες τους, για την ασφαλή κίνηση πεζών και ποδηλατών στους δρόμους της πόλης.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαϊος 2012 12:02
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Και πάλι για τα σκουπίδια Ναυαρίνου από άλλη σκοπιά »