Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 13:39

Ο κόσμος… στους δρόμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στους δρόμους έχει ξεχυθεί ο κόσμος καθώς το καλοκαίρι έφθασε για τα καλά και ευνοεί την έξοδο από το σπίτι. Προτιμά βεβαίως την παραλιακή ζώνη, δεν λείπουν όμως οι βόλτες στο κέντρο της Καλαμάτας ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Για να φθάσει στον προορισμό του βεβαίως θα πρέπει να περάσει από διάφορους δρόμους, με το ποσοστό των… αυτοκινούμενων να αυξάνει θεαματικά. Πλείστοι όσοι δεν διαθέτουν χρήματα ούτε για βενζίνη αλλά ούτε και για καθημερινό… φραπέ, οπότε εξηγούνται και φαινόμενα όπως ο συνωστισμός στη λεωφόρο… μπάι πας.
Η κρίση με το δικό της τρόπο θέτει νέες προτεραιότητες για το δήμο και θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να το αντιληφθούν εγκαίρως εγκαταλείποντας τις λογικές… βασιλείας των τραπεζοκαθισμάτων. Ολα αυτά που για χρόνια θεωρούμε ως προτεραιότητες για την πόλη σχολιάζοντας την καθημερινότητα από αυτήν εδώ τη στήλη, τα θέτει επί τάπητος η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Θα ήταν ιδιαιτέρως αφελής αν πίστευε κάποιος ότι αύριο το πρωί θα υπάρξει μια μαγική λύση και θα… τρέχουν τα ευρώ στους δρόμους. Το ζητούμενο είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η κοινωνία και το άνοιγμα ενός δρόμου που μπορεί να φέρει καλύτερες ημέρες και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.
Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στους δρόμους θα πληθαίνουν και θα χρειαστεί να διαμορφωθεί ο δημόσιος χώρος με τέτοιον τρόπο που θα μπορεί να υποδεχθεί τη νέα κατάσταση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δρόμοι θα πρέπει στη βάση οργανωμένου σχεδίου και χωρίς πολυδάπανες κατασκευές, να αποκτήσουν σημεία ξεκούρασης, πράσινο και άλλες υποδομές υποστήριξης του πεζού και του ποδηλάτη. Χωρίς αμφιβολία ανάλογη θα πρέπει να είναι η "προίκα" της παραλιακής ζώνης καθώς αυτή αποκτά όλο και περισσότερους "ελεύθερους" επισκέπτες που έχουν την ανάγκη της (φυσικής πλέον) σκιάς, του νερού και άλλων υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρει μια οργανωμένη παραλία.
Η ζωή έχει αλλάξει απότομα και έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν πρακτικές που θα κάνουν καλό στην… τσέπη και την υγεία τους από τον περιορισμό του όγκου και την πλήρη ανακύκλωση των υλικών, μέχρι και τον ποδαρόδρομο για όλες τις δουλειές. Και ο δήμος οφείλει να χαράξει μια πολιτική που θα εγκαταλείπει τις πολυτέλειες των επιλεκτικών αναπλάσεων και θα στηρίζει τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η επιστροφή στο χωριό Να μιλήσουμε στα σοβαρά »