Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 12:03

Μπογιατίζοντας τον ποδηλατόδρομο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρωί-πρωί χθες τα συνεργεία έπιασαν δουλειά επί του ποδηλατόδρομου: Τοποθετούσαν και πάλι τα σήματα που δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορούν ποδήλατα και πως υπάρχουν δύο ρεύματα που ορίζονται με πλάκες. Καλή η κίνηση αλλά δίνει την ευκαιρία για ένα πλήθος παρατηρήσεων. Γιατί όταν βλέπεις αυτή την παρέμβαση δεν γίνεται να μην σκεφθείς ότι στη διαδρομή υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση για λόγους προστασίας των ποδηλατών. Ετσι και αλλιώς, είτε φαίνονται είτε δεν φαίνονται τα βέλη και τα ποδήλατα πάνω στο διάδρομο, κανένας δεν δίνει σημασία. Αλλοτε από αδιαφορία και άλλοτε επειδή οι πεζοί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά καθώς από τη μια μεριά είναι ο δρόμος και από την άλλη τα καταστήματα.

Ο ποδηλατόδρομος όμως αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει ο δήμος. Κατ’ αρχάς η σήμανση στους κάθετους δρόμους έχει εξαφανιστεί και πρέπει κάποιος να είναι… ψυλλιασμένος για να κόψει ταχύτητα. Αν ήθελε ο δήμος να βελτιώσει την κατάσταση, από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει για να υπάρχει και ένα αντίκρισμα στην απασχόληση. Από εκεί και ύστερα, σε διάφορα σημεία ο διάδρομος παρουσιάζει ζημιές οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν. Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το καλοκαίρι έγινε παρέμβαση μόνο σε ένα σημείο στη Ναυαρίνου όταν ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλο το μήκος του. Οι προστατευτικές μπάρες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία έχουν καταστραφεί και τα αυτοκίνητα παρκάρουν ακόμη και πάνω στον ποδηλατόδρομο. Ενα "σάρωμα" με το ποδήλατο από αρμόδιο υπάλληλο του δήμου θα μπορούσε να καταγράψει βήμα-βήμα την κατάσταση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πριν η πολύτιμη αυτή υποδομή βρεθεί σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η επέκταση του ποδηλατόδρομου που πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα και μέχρι το "Φιλοξένια" το ταχύτερο δυνατόν. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον είναι απερίγραπτη και δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση ότι ο πεζόδρομος έχει γίνει πλέον περισσότερο επικίνδυνος από το δρόμο στη Ναυαρίνου καθώς πλείστοι όσοι ποδηλάτες συμπεριφέρονται χειρότερα και από οδηγούς αυτοκινήτων. Τρέχουν, δεν σταματούν πουθενά, χτυπάνε δαιμονιωδώς το κουδουνάκι και βάζουν από πάνω τις φωνές στους πεζούς.

Τα ποδήλατα πρέπει να φύγουν από τον πεζόδρομο αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον με την οριοθέτηση και κατασκευή ποδηλατόδρομου σε όλη την διαδρομή μέχρι το τέλος της Ναυαρίνου. Εργο προτεραιότητας καθώς το ποδήλατο πλέον εξυπηρετεί στις μετακινήσεις τους εκατοντάδες Καλαματιανούς αλλά και πολλούς επισκέπτες που φθάνουν με δικά τους ποδήλατα. Εκτιμούμε δε ότι δεν θα αργήσει η ώρα των επιχειρήσεων ενοικίασης ποδηλάτων, εφόσον επεκταθεί καταλλήλως το δίκτυο ώστε να συνδέει τα "αξιοθέατα" της πόλης.

Τέλος μια παρατήρηση για τον ποδηλατόδρομο της πλατείας: Ακατανόητη η επιμονή στις πλάκες που εμποδίζουν το ποδήλατο να "γλιστράει" προς χάριν της "αισθητικής" και η απουσία διαχωριστικού ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Με μπογιά θα τα οριοθετήσουν;

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr