Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 08:24

Θα έρθουν και οι πλημμύρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Το καλοκαίρι… ανυποχώρητο και οι προβλέψεις για βροχή όλο και αναθεωρούνται προς τα πίσω. Οπως φαίνεται, φθινόπωρο με την κλασική έννοια μάλλον δεν θα περάσουμε αλλά κάποια στιγμή θα έρθουν… αγριεμένες βροχές και καταιγίδες. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα και οι καταστροφές από φαινόμενα τα οποία έχουν βαφτιστεί "ακραία", είναι πολύ συχνές.
Από τη στήλη αυτή πολλές φορές έχουμε τονίσει ότι τα φαινόμενα χαρακτηρίζονται ως "ακραία" γιατί πολλές φορές έχουν να κάνουν με την ολιγωρία (ή και αδιαφορία) των αρμοδίων για την κατασκευή των αναγκαίων έργων έτσι ώστε να αποτραπούν οι καταστροφές. Το μέγεθος των οποίων πολλές φορές είναι δυσανάλογο με την ένταση των φαινομένων λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη φύση.
Η απαρίθμηση των επεμβάσεων αυτών έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν και όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πού έχουν οδηγήσει φαινόμενα όπως η καταπάτηση των ρεμάτων, το μπάζωμα των υδραγωγών, η απόφραξη από την κατασκευή έργων και πάει λέγοντας. Η διαφορά είναι πως ο καθένας θεωρεί υπεύθυνους τους άλλους για τα φαινόμενα αυτά και έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι μέχρι να γίνει η ζημιά. Οπότε αρχίζουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες για πράγματα τα οποία όλοι γνωρίζουν αλλά για χρόνια κάνουν πως δεν τα βλέπουν ή και αδιαφορούν για τις διαμαρτυρίες εκείνων που ανησυχούν.
Οσον αφορά ορισμένα πράγματα ισχύει το γνωστό "απίδια φαγωμένα κάτσε μέτρα τις ουρές τους" καθώς το μάζεμα όλων των παρανομιών είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Η Καλαμάτα χτίστηκε πάνω σε ποτάμια και ρέματα με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια συνήθης βροχή για να γίνουν οι δρόμοι ρέματα αφού τα νερά από τους λόφους επί των οποίων έχει χτιστεί πλήθος σπιτιών, δεν έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα. Η αποχέτευση όμβριων δεν "αντέχει" όλο αυτό το νερό και αυτά υπερχειλίζουν εισβάλλοντας σε ισόγεια και υπόγεια αφού δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια κανένας περιορισμός στη δόμηση.
Το ερώτημα ασφαλώς είναι… τι κάνουμε και η απάντηση ξεκινάει από τα αυτονόητα: Καθαρίζουμε το ταχύτερο δυνατόν όλους τους υδραγωγούς για να μην έχουμε τραγωδίες από αμέλεια. Και προχωρεί στις ιεραρχήσεις που κάνουν οι δήμοι σχετικά με τα έργα, στις οποίες ελάχιστοι περιλαμβάνουν αντιπλημμυρικά έργα ακόμη και εκεί που ο κίνδυνος της καταστροφής χτυπάει κάθε χρόνο την πόρτα των ανθρώπων αλλά και των αρμοδίων. Ο καθένας ατομικά και συλλογικά ας αναλάβει τις ευθύνες του.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 20:26