Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 12:08

Η δημοκρατία φυλακίζεται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε τέτοιους καιρούς θα ήταν καλό να θυμηθούμε τον διάσημο καθηγητή Σημειολογίας Ουμπέρτο Εκο και την άποψή του για τη δημοκρατία διατυπωμένη εδώ και χρόνια: 

1. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία έχει δίκιο. Σημαίνει ότι έχει δικαίωμα να κυβερνά.

2. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.

Η υπενθύμιση αυτή είναι αναγκαία σε πολλούς και ειδικά στη δημοτική πλειοψηφία της Καλαμάτας που διοικεί το δήμο και διευθύνει τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν να πρόκειται για επιχειρήσεις που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της. Πολύ περισσότερο διαχειρίζεται ως δική της υπόθεση μείζονα προβλήματα της πόλης, κρατά "στο σκοτάδι" τις μειοψηφίες και αιφνιδιάζει όταν αυτή κρίνει πως έτσι τη βολεύει.

Ο βοναπαρτισμός του δημάρχου εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία και η συμπεριφορά απέναντι στους εκπροσώπους των μειοψηφιών και τις θέσεις τους για προβλήματα της πόλης, αποπνέουν βαθύτατα αντιδημοκρατική νοοτροπία. Η ισχύς εν προκειμένω δεν πηγάζει από την ορθότητα της θέσης κάθε φορά ή την ανάγκη υπεράσπισης, αλλά από τη βαθύτερη αντίληψη ότι η δημοκρατία είναι θεσμική κάλυψη της δικτατορίας του ενός. Μια αντίληψη που επιβάλλεται στη δημοτική ομάδα των έμμισθων (κατά βάση) συνεργατών του, οι οποίοι απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας εν μέσω κρίσης.

Η υπεροψία της εξουσίας έχει γίνει κολλητική βεβαίως και εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία από διάφορους παράγοντες του δημοτικού συστήματος εξουσίας που δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος οφείλεται στην απαξίωση από εκείνους που κλήθηκαν να το υπηρετήσουν.

Τα φαινόμενα τον τελευταίο καιρό έρχονται το ένα πίσω από το άλλο και δείχνουν ότι η αδιαφάνεια γίνεται κανόνας διοίκησης: Αδελφοποίηση με την πατρίδα του κ. Φούχτελ αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι έχει ζητήσει ο "Δούρειος Iππος" της γερμανικής διπλωματίας. Τα σκουπίδια σκορπίζονται ανά την Πελοπόννησο (με την επιβεβαίωση της "υποψίας" από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Μάκη Νοδάρου στο Hot Doc) αλλά στις ερωτήσεις οι αρμόδιοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Πλήθος αντιδράσεων για την ενδεχόμενη καταστροφή του προλιμένα, τεκμηριωμένα επιχειρήματα αλλά ο δήμαρχος κρατάει κλειστά χαρτιά και κάνει παιχνίδια με τις λέξεις.

Δυστυχώς η δημοκρατία φυλακίζεται στο Δήμο Καλαμάτας γιατί έχει γίνει ενοχλητική!

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 12:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμος και διατηρητέα Ιστορίες για σκουπίδια »