Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 12:28

Ιστορίες για σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Τα σκουπίδια μόνον "αθώα" ιστορία δεν είναι. Ως εκ τούτου το παιχνίδι γύρω από αυτά είναι σκληρό και ιδιαιτέρως επικερδές. Θύμα, βεβαίως, μονίμως ο πολίτης, που καλείται άμεσα ή έμμεσα να πληρώσει αυτή την ιστορία σε όλες τις φάσεις της. Και ειδικά τώρα που έφθασε η ώρα να γίνουν η αδιαφορία και ο καταναλωτισμός χρυσάφι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο συνωστισμός περί την Πελοπόννησο, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που κομίζει ο Φούχτελ, τα "εύσημα" στον Πέτρο Τατούλη από τους αρχιερείς των συμβάσεων παραχώρησης, η προθυμία της Κομισιόν να εκταμιευτούν γρήγορα τα κονδύλια, είναι ενδεικτικά των κερδών που προσδοκούν από την εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Αφού κέρδισαν τεράστια ποσά από τους αυτοκινητοδρόμους, τώρα τους εγκαταλείπουν αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι τους και στρέφονται εκεί που θεωρούν εξασφαλισμένα τα κέρδη. Τα λεφτά από τα Κοινοτικά προγράμματα και τα δάνεια είναι μια επικερδής μπίζνα για επιχειρηματίες και τράπεζες. Οι κερδισμένοι θα χρεώσουν τους δημότες με το κόστος της κατασκευής και το κέρδος που προσδοκούν, θα μας πουλήσουν πανάκριβα το ρεύμα και οι τράπεζες θα αυγατίσουν τα λεφτά τους χρηματοδοτώντας ένα έργο με σίγουρη απόδοση. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως οι κοινοπραξίες δεν βάζουν τίποτε (ή βάζουν ελάχιστα) από την τσέπη τους και τα υπόλοιπα προέρχονται από το δημόσιο χρήμα (εν προκειμένω τις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις) και από την τσέπη των πολιτών. Για να πετύχει το σχέδιο και να έχει γρήγορη απόδοση θα πέσει -κατά τα φαινόμενα- ένα fast track στη χωροθέτηση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σε δημόσια έκταση χωρίς να πληρώσουν δραχμή οι "επενδυτές". Οταν έρθει ο λογαριασμός στον δημότη, τότε θα καταλάβει πόσο του στοιχίζουν οι πανηγυρισμοί.

Ασφαλώς και για την εξέλιξη αυτή έχει τεράστια ευθύνη το πολιτικό προσωπικό σε όλη την πυραμίδα του συστήματος. Ουδείς αναμάρτητος για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απροθυμία και ανικανότητα να δώσουν λύση, κάτι που έγινε σε σημαντικό βαθμό σε ορισμένες περιοχές. Διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής ήταν και παραμένει η λύση πριν φθάσουμε να γίνουμε… χορηγοί των κερδών στους μεγαλοεργολάβους αναδόχους.

Σε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλει η ενδιάμεση λύση που ζητούν οι δήμαρχοι έτσι ώστε να μην οδηγηθούν τα σύμμεικτα κατ’ ευθείαν στη δεματοποίηση ως πρώτη ύλη του μελλοντικού εργοστασίου. Από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης θα εξαρτηθεί και η τελική λύση, καθώς διαφοροποιούνται ουσιωδώς τα στοιχεία τροφοδοσίας οποιασδήποτε μονάδας. Οσοι αντιδρούν ή βάζουν τρικλοποδιές ή πετούν την μπάλα στην εξέδρα, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. Για τα υπόλοιπα θα έχουμε συνέχεια…

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η δημοκρατία φυλακίζεται Η Καλαμάτα και ο Νέδοντας »