Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012 12:23

Φούντωμα της λαθροϋλοτομίας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πληγή που μεγαλώνει διαρκώς έχει γίνει πλέον η λαθροϋλοτομία. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες ως φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ανεξέλεγκτο του πράγματος την έχει καταστήσει περιβαλλοντική απειλή και την αναδεικνύει ως μια νέα μορφή παραβατικότητας που απειλεί ακόμη και καλλιέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε προσφάτως και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, η οποία σε υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς τονίζει ότι "η παράνομη δράση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου της χώρας έχει ως συνέπεια την απορρύθμιση των διαδικασιών υλοτομίας, την αποψίλωση δασικών εκτάσεων, την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και τη φοροδιαφυγή, αφού οι επιτήδειοι αποψιλώνουν μεγάλα τμήματα των δασών για να πουλήσουν φθηνή ξυλεία σε εκατομμύρια συμπολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης".

Σε αυτή την εκτίμηση θα πρέπει να προσθέσουμε δύο στοιχεία:

- Το πρώτο είναι πως δεν απειλούνται μόνον δημόσιες εκτάσεις αλλά και ελαιώνες οι οποίοι δέχονται νυκτερινές επιδρομές σε απομονωμένα σημεία ή σε εκείνα που υπάρχει γρήγορη οδός διαφυγής.

- Και το δεύτερο ότι πλέον τα καυσόξυλα έχουν γίνει πανάκριβα και όπως πάνε θα συναγωνίζονται σε λίγο καιρό το κόστος του πετρελαίου. Οσο μεγαλώνει η ζήτηση, τόσο μεγαλώνουν οι τιμές που κάνουν άλματα από χρόνο σε χρόνο.

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στους αρμόδιους υπουργούς, η ΚΕΔΕ καταθέτει μια σειρά προτάσεων όπως είναι "η μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και η ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό των δασικών περιοχών, όπου εμφανίζεται με έξαρση το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας". Προτείνει ακόμη την αξιοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εθελοντικών ομάδων, κυνηγετικών συλλόγων και άλλων, ενώ ζητεί "τη διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής για επιτήρηση των περιοχών με αντίστοιχο σχεδιασμό και υποδομή που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία". Ενώ ζητεί "να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία με εγκύκλιο των υπουργείων για συντονισμό των κρατικών φορέων αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων".

Από το σύστημα μέτρων που προτείνεται, είναι φανερό ότι το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς υπάρχει στροφή στο ξύλο από τζάκια μέχρι και στόφες που επανέρχονται στο προσκήνιο εξυπηρετώντας τις ανάγκες από τη θέρμανση μέχρι το μαγείρεμα και το ζεστό νερό. Η ανάγκη συναντιέται με την κερδοσκοπία και οι κίνδυνοι για δάση και καλλιέργειες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι εξελίξεις με την Ολυμπία Ξεχωριστή περιοχή »