Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 11:44

Ξεχωριστή περιοχή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η υπόθεση του Ιστορικού Κέντρου έχει… παρελάσει ουκ ολίγες φορές από τις σελίδες της εφημερίδας. Καθόλου τυχαία βεβαίως καθώς η περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους παλιούς Καλαματιανούς και χώρο εξαιρετικά φιλικό για τους νεότερους αλλά και για τους επισκέπτες. Σε αυτόν συναντιούνται πλέον "όλες οι φυλές" για να χρησιμοποιήσουμε έναν νεολογισμό κατηγοριοποίησης με βάση τις αισθητικές και πολιτισμικές προτιμήσεις. Είναι ένας χώρος ανοιχτός στον οποίο ανακατεύονται άνθρωποι όλων των ηλικιών με διαφορετική κοινωνική προέλευση και δραστηριότητες. Το παλιό γνωρίζεται με το καινούργιο και πέραν ορισμένων ακροτήτων, η συνύπαρξη έχει καταστεί… ειρηνική.

Το Ιστορικό Κέντρο έχει τις δικές του ξεχωριστές γωνιές που δίνουν χρώμα και ζωή, μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες, να φωτίσουν την ιδιαιτερότητα και να τονώσουν την εμπορική κίνηση. Αποτελεί ένα μικρό εμπορικό κέντρο όπου συναντιούνται παραδοσιακές δραστηριότητες με νέες αναζητήσεις, ένας χώρος που το μικρό μαγαζί αντέχει ακόμη και ζητάει τη στήριξη των ανθρώπων της πόλης καθώς είναι συνυφασμένο με την πορεία της και πρέπει να επιβιώσει στις δύσκολες ημέρες που περνάμε και την πίεση των αλυσίδων.

Σε όλη αυτή την ιστορία που εξελίσσεται κατά βάση μόνη της εδώ και πολλά χρόνια, η παρέμβαση του δήμου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Μια παρέμβαση η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τα απλά, που είναι η καθαριότητα και η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας, να προχωρήσει σε στοιχειώδεις κινήσεις "καθαρισμού" επικίνδυνων και ρυπαρών κτηρίων, σε κίνητρα για τη λειτουργία των καταστημάτων και σε ενέργειες ανάδειξης της ιδιαιτερότητας και των μνημείων της περιοχής.

Εδώ και πολλά χρόνια οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται με υποσχέσεις για προγράμματα και ενέργειες, στο τέλος όμως μένει πάντα η αίσθηση της "επιθετικής" ανάπτυξης δραστηριοτήτων που πνίγουν την περιοχή και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της. Το Ιστορικό Κέντρο αποτελεί μια ξεχωριστή περιοχή της πόλης και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί: Με ξεχωριστό σχέδιο, ιεραρχημένους στόχους και μεθοδευμένα βήματα για να επιτευχθούν. Στις συνθήκες κρίσης οι οικονομικές δραστηριότητες γίνονται εξαιρετικά ευάλωτες και ως εκ τούτου η τόνωση της κίνησης θα παίξει αποφασιστικό ρόλο για την συνέχισή τους. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει μέλλον και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των δημοτικών παραγόντων.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr