Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 12:51

Περιμένοντας το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ξεκινήσαμε από τις χοντρολιές και πάμε για την κορωνέικη με ενδιάμεσο σταθμό τις λιγοστές εκτάσεις με μαυρολιές στη Δυτική Μεσσηνία. Η παραγωγική μηχανή του νομού που αποτελεί τον κορμό της τοπικής οικονομίας, έχει βάλει μπροστά και όπου να ’ναι φουλάρει. Σε εποχές δύσκολες αναμένεται να δώσει μια νέα ανάσα παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια περνάει τεράστιες δυσκολίες και ο μόχθος των αγροτών γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από καρτέλ και μεγάλες ελαιοκομικές επιχειρήσεις. Την ώρα που οι τοπικές μονάδες (συνεταιριστικές και ιδιωτικές) προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες και να κερδίσουν μικρά μερίδια στη διεθνή αγορά. Κάποιες τα καταφέρνουν αλλά ασφαλώς δεν μπορούν να απορροφήσουν και να προωθήσουν στην εξαγωγή μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής.

Σκεφθείτε τον κολοσσό που πάει να δημιουργηθεί στην Ισπανία, εφόσον το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς πρόκειται για σκαστή περίπτωση μονοπωλιακής σύμπραξης. Η συνεταιριστική Hojiblanca παράγει σε ετήσια βάση 250.000 τόνους ελαιόλαδο, δηλαδή κάτι λιγότερο από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής. Και η Deoleo έχει στην ιδιοκτησία της παγκοσμίου φήμης ονόματα και μεταξύ αυτών, τις εταιρείες Bertolli, Cararelli, Carbonell, Koipe και πάει λέγοντας.

Ασφαλώς και είναι αδιανόητο να σκεφθεί κάποιος ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτός ο ανταγωνισμός από την ελληνική πλευρά στο επίπεδο των τιμών και της κατάκτησης μεριδίων αγοράς. Η δική μας παραγωγή μπορεί να αξιοποιήσει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τις ρωγμές στην ποιότητα που αφήνει όλο αυτό το σύστημα κυριαρχίας των Ισπανών σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Και φυσικά τοπικά αυτό έχει να κάνει με την αξιοποίηση του ελαιολάδου ονομασίας προέλευσης. Το οποίο παρεμπιπτόντως θα πρέπει να είναι πραγματικά ονομασίας προέλευσης με την τήρηση όλων των προδιαγραφών που έχουν τεθεί και με την επιμονή των παραγωγών για να τηρηθούν και όχι το αντίθετο.

Το ζήτημα που τίθεται επομένως είναι το πώς θα γίνει γνωστή αυτή η ποιότητα και πώς θα πεισθεί ο καταναλωτής γι’ αυτήν. Και ασφαλώς αυτή η εποχή είναι η… πλέον κατάλληλη: Τώρα θέλουμε επισκέπτες να ακολουθήσουν τη διαδρομή του λαδιού, είτε συμμετέχουν σε προγράμματα αγροτουρισμού είτε σε προγράμματα προβολής σε εξειδικευμένα μέσα ή σε μέσα μεγάλης εμβέλειας.

Και θα περιμέναμε να μάθουμε τι έχουν σχεδιάσει Περιφέρεια και δήμοι έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν. Ασχολείται κανείς;

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr