Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 12:02

Μια φωτογραφία από τον προλιμένα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η φωτογραφία των αμέτρητων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου που κάνουν μπάνιο στον προλιμένα στέλνει από μόνη της πολλά μηνύματα στους τοπικούς παράγοντες.

Το πρώτο έχει να κάνει με το θέμα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την ειδησεογραφία και έχει να κάνει με τη χρήση της περιοχής. Αναμφισβήτητα αναδεικνύεται η σημασία την οποία έχει ο προλιμένας ως περιοχή κολύμβησης σε επαφή τόσο με τον οικιστικό ιστό όσο και με το λιμάνι της πόλης. Τέτοιες σκηνές και καταστάσεις αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της πόλης στους πελάτες των κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι βγαίνοντας από το καράβι βρίσκονται δίπλα σε μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλία με ήρεμη θάλασσα, αρμυρίκια και θέα στον Ταΰγετο.

Το δεύτερο σχετίζεται με την περίφημη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς η περιοχή μπορεί να προσελκύσει κόσμο από περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να φανταστούν ότι τέτοια εποχή στην Καλαμάτα μπορείς να απολαύσεις το κολύμπι στη θάλασσα. Η διαπίστωση αυτή θέτει επιτακτικά στους αρμοδίους του δήμου το πρόβλημα της εμφάνισης που έχει η παραλιακή ζώνη - με τις εγκαταστάσεις να έχουν εγκαταλειφθεί μετά την καλοκαιρινή εκμετάλλευση (και όχι μόνον) και την παραλία να φιλοξενεί πάσης φύσεως αντικείμενα που μας επέστρεψε η φύση.

Το τρίτο αφορά τον ίδιο τον τουρισμό κρουαζιέρας και τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει η πόλη και η περιοχή σε κάποιους που θα την επισκεφθούν για λίγες ώρες. Το θαλάσσιο μπάνιο είναι η μία μόνον από αυτές, και το ποδήλατο από τις πλέον ελκυστικές, όπως δείχνουν και οι περιπτώσεις επιβατών που προτιμούν την ποδηλατοβόλτα στην πόλη. Το σχεδόν επίπεδο της έκτασης στην οποία αναπτύσσεται η πόλη διευκολύνει τους επισκέπτες να την τριγυρίσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να την γνωρίσουν καλύτερα. Και φυσικά υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές δυνατότητες, ακόμη και συνδυασμού με σιδηροδρομική εκδρομή στη φύση ή και τις αρχαιότητες.

Ολα αυτά και πολλά ακόμη που θα μπορούσε να καταγράψει κάποιος, αναδεικνύουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με καινούργιο και συστηματικό τρόπο η υπόθεση τουρισμού κρουαζιέρας στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αρχής γενομένης από τα προβλήματα και τις δυνατότητες που παρουσιάζουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να στηρίξουν αυτή την προοπτική. Η πρωτοβουλία δεν μπορεί παρά να ανήκει στο δήμο, του οποίου οι παράγοντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί πλέον να γίνει τυχαία και μόνον επειδή εμείς το θέλουμε και διαλαλούμε… τι ωραία είναι στην Καλαμάτα.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξεχωριστή περιοχή Περιμένοντας το ελαιόλαδο »