Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 08:55

Γαστρονομία και αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Σε μια περιδιάβαση στο Διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σε μια είδηση με ενδιαφέρον: Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας αποφάσισε να ανακηρύξει το 2013 "Ετος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη". Αιτιολογώντας την απόφαση ο δήμαρχος Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα προσπαθούν να εντάξουν στο τουριστικό τους χαρτοφυλάκιο τη γαστρονομία. Είναι κοινά παραδεκτό όμως ότι αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στο νησί μας με αποτέλεσμα σήμερα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς. Τα αγροτικά μας προϊόντα (φάβα, τοματάκι) και κυρίως το κρασί έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Σήμερα είναι αναγκαίο να γίνει το επόμενο βήμα προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουμε την προσπάθεια πολλών ετών και επί πλέον η Σαντορίνη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια εποχή που ο τουρισμός αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την οικονομία της χώρας συνολικά".
Η είδηση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από μια περιοχή όπως η Καλαμάτα, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί με μεγάλης αξίας και παγκοσμίου φήμης προϊόντα. "Ατμομηχανή" του γαστρονομικού πολιτισμού η ελιά Καλαμών  μεταφέρει μαζί της το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με κατοχυρωμένο το ΠΟΠ "Καλαμάτα". Από κοντά η μαύρη σταφίδα σήμα κατατεθέν για την Πελοπόννησο και τα σύκα που κάνουν… υπερατλαντικά ταξίδια. Και φυσικά ένα πλήθος προϊόντων υψηλής ποιότητας που κερδίζουν σταθερά έδαφος στη διεθνή αγορά και εν δυνάμει συνδέουν αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τουρισμό.
Ως εκ τούτου υπάρχει ένα ευρύ πεδίο δράσης που θα έπρεπε να ενδιαφέρει πρωτίστως την αυτοδιοίκηση καθώς συνδέεται με σημαντικούς τομείς της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία άλλων περιοχών είναι πολύτιμη και ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιγράφουμε αυτό που γίνεται. Χρειάζεται όμως να παίρνουμε χρήσιμα στοιχεία και να οργανώνουμε δράσεις σε τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει τη συλλογική ευθύνη και πρωτοβουλία, όμως η υπόθεση αυτή αφορά πρωτίστως τους επαγγελματίες. Η τοπική γαστρονομική ταυτότητα δεν μπορεί να υπάρχει μόνο στα φυλλάδια και στις εκδηλώσεις, χρειάζεται να αποτελεί υπηρεσία υψηλής ποιότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα καταστήματα εστίασης. Είναι μια πρόκληση για όλους, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της κρίσης που οφείλουν όλοι να κάνουν τις αναθεωρήσεις τους και να αντιληφθούν ότι κάποιες εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι δήμοι και τα σκουπίδια Η πόλη και το τρένο »