Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 09:36

Η πόλη και το τρένο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Μια είδηση διέτρεξε χθες με ταχύτητα το Διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η επαναλειτουργία της γραμμής του τρένου στην Ανατολική Πελοπόννησο. Ουσιαστικά δηλαδή η γραμμή μέχρι το Ναύπλιο. Διαβάζουμε λοιπόν ότι: "Ειδική επιστημονική ομάδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πραγματοποιήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα, διερεύνηση των συγκοινωνιακών, πληθυσμιακών και οικονομικοτεχνικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πελοποννήσου στην οποία διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή, προκειμένου με βάση τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της γραμμής, με γνώμονα τη βιωσιμότητά της, αλλά και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό επισημαίνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε απάντηση αιτήματος του δήμου, για επαναλειτουργία της γραμμής Ναύπλιο- Κόρινθος- Αθήνα και επιστροφή. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνει πως τα αποτελέσματα της μελέτης θα κοινοποιηθούν και στο Δήμο Ναυπλιέων, ζητώντας από μέρους του να τα αξιολογήσει".
Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετική επιτυχία που σημειώνουν οι σιδηροδρομικές εκδρομές στην Πελοπόννησο. Κάτι που φαίνεται και από την συχνότητα των εκδρομών αλλά και την πληρότητα των συρμών από τα πρώτα κιόλας βήματα. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να γίνουν τα αυτονόητα, αλλά τα πάντα θα κριθούν από τη συνέχεια και τη συνέπεια η οποία θα επιδειχθεί για το θέμα αυτό. Τα περιθώρια είναι σημαντικά και για την Καλαμάτα πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας. Εχει το πλεονέκτημα εκ των πραγμάτων να αποτελεί πύλη εισόδου στη χώρα από αέρος και θαλάσσης. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης που θέλει να συνδυάσει τουρισμό και σιδηροδρομική εκδρομή, φθάνοντας στη Μεσσηνία βρίσκεται ήδη στο σταθμό του τρένου (Μεσσήνη αεροπορικώς, Καλαμάτα με κρουαζιερόπλοιο).
Αυτός ο κομβικός ρόλος της περιοχής στις συνδυασμένες μεταφορές χρειάζεται να αναδειχθεί και να συνδυαστεί με την ενίσχυση των υποδομών. Οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνουν και τον προαστιακό σιδηρόδρομο που μπορεί να αποτελέσει σοβαρή λύση για πολλά προβλήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εκ των πραγμάτων συνδέει τη μισή Μεσσηνία με την Καλαμάτα (γραμμές Μεσσήνης και Κυπαρισσίας) και την πόλη με ζωτικές λειτουργίες (ΤΕΙ, Νοσοκομείο). Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι η στήριξη της γραμμής και η οργάνωση των δρομολογίων με τρόπο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μεταφοράς και θα κάνει το μέσο ανταγωνιστικό.
Βεβαίως όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και γι’ αυτό υπήρξε η αρχική αναφορά σχετικώς με τις εξελίξεις στη γραμμή του Ναυπλίου. Και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απαιτήσει ο δήμος, θέτοντας παράλληλα και ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να τον ενδιαφέρουν. Σε καμία περίπτωση το τρένο δεν πρέπει να θεωρηθεί χαμένη ιστορία για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Οχι για λόγους συναισθηματικούς ή ιστορικούς, αλλά γιατί μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και για την πόλη της Καλαμάτας.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 20:37