Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 09:38

Πολίτες και αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εχει οπωσδήποτε ενδιαφέρον η έρευνα την οποία παρουσίασε ο ιστότοπος aftodioikisi.gr για τον τρόπο με τον οποίο κρίνουν τη δημοτική δραστηριότητα οι πολίτες. Σε απόσταση από τις εκλογές αλλά και εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην αυτοδιοίκηση οι πολίτες "μοιράζουν" τις ευθύνες ανάμεσα στην κυβέρνηση (39%) και τους δημάρχους (38%). Δεν λείπουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ως υπεύθυνη για τα προβλήματα του δήμου την αδιαφορία των πολιτών (12%).
Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στα άλλα ερωτήματα που καταδεικνύουν ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος αγκαλιάζει πλέον την αυτοδιοίκηση και μάλιστα με τρόπο που οι πολίτες συναινούν ακόμη και σε θεσμικές εκτροπές.
- Στο ερώτημα για τις καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη διαφθοράς, το 83% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει και το 7% πως είναι ανυπόστατες.
- Στο ερώτημα αν υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών στους δήμους, το 69% απαντάει "όχι" και το 15% "ναι".
Με εδραιωμένη την αντίληψη ότι στους δήμους συμβαίνουν "σημεία και τέρατα" με τη διαχείριση των οικονομικών, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν είναι αναμενόμενες και επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις που έχουμε πολλές φορές κάνει από αυτή τη στήλη.
Η πρώτη ερώτηση είναι εμφανώς εκ του πονηρού και παραπλανητική: "Θεωρείτε ότι οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα οικονομικά ανοίγματά τους με δικές τους οικονομικές πρωτοβουλίες ή να τα καλύπτουν με χρήματα από το κράτος και πέρα από τις υπάρχουσες κρατικές χρηματοδοτήσεις;". Οι "υπάρχουσες" όμως μειώνονται δραματικά, μεταφέρονται νέες αρμοδιότητες χωρίς (ή με εξαιρετικά μειωμένους) πόρους και ως εκ τούτου πολύ μεγάλο μέρος των ανοιγμάτων οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική. Ο τρόπος που τίθεται το ερώτημα, έχει και ανάλογες απαντήσεις: 52% να καλύπτουν οι δήμοι, 36% να καλύπτει το κράτος.
Τελευταίο ερώτημα μετά από όλα αυτά, η κατάργηση της αυτοτέλειας των δήμων με το ερώτημα αν το "Παρατηρητήριο για τη στενή παρακολούθηση των οικονομικών των δήμων" αποτελεί "θετική και αναγκαία πρωτοβουλία" ή "απαράδεκτη παρέμβαση στα οικονομικά των δήμων". Με σκορ 71-15% προκρίνεται η κατάργηση της αυτοτέλειας. Για να αποδειχθεί ότι η πρακτική της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτικών παραγόντων οδήγησε σε πλήρη απαξίωση της αυτοδιοίκησης την οποία θα πληρώσουν οι δημότες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το ερώτημα που δεν τίθεται στη δημοσκόπηση: Μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων των δήμων ή αύξηση τελών και επιβολή νέων; Οι δημοσκοπήσεις έχουν πάντα διπλή ανάγνωση!

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 21:39
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η πόλη και το τρένο Αυτοδιοίκηση και αναλογική »