Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 12:19

Ενα έργο της …Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτό που συμβαίνει με την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού θα καταγραφεί σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως "απίστευτα": Οι παράγοντες της Ηλείας και της Αχαΐας έχουν πέσει… μονοί και διπλοί ζητώντας να φτάσει ο δρόμος μέχρι την Τσακώνα. Και στη Μεσσηνία αυτοί που επιχείρησαν να θέσουν το θέμα συγκρότησης μετώπου γι’ αυτή την ιστορία δέχθηκαν πανταχόθεν πυρά.

Ολοι πλην ορισμένων στη Μεσσηνία έχουν αντιληφθεί ότι τις επόμενες ημέρες κρίνονται τα πάντα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν ομαδικές αντιδράσεις που κάνουν το γύρο της Ελλάδας, σε σημείο που κάποιοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η Τσάκωνα είναι στην… Ηλεία.

Οι πρώτοι που κινήθηκαν ήταν οι παράγοντες της Ηλείας. Συγκρότησαν μέτωπο όλων των δυνάμεων στο νομό, συμπαραστάθηκε σε αυτή την προσπάθεια ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας και σύσσωμοι πήγαν στην Αθήνα. Πήραν δεσμεύσεις από Βενιζέλο - Κουβέλη και από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ ότι δεν θα ψηφιστεί τροποποίηση της σύμβασης αν προβλέπει περικοπή του φυσικού αντικειμένου, και… περιμένουν με το δίκαννο.

Οι αντιδράσεις επεκτάθηκαν στην Αχαΐα όπου ο δήμαρχος Πάτρας Γιαν. Δημαράς, το Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού και άλλοι φορείς κινητοποιούνται με δηλώσεις και ανακοινώσεις. Χθες το μεσημέρι δε, είχε προγραμματισθεί η συζήτηση των εξελίξεων γύρω από το θέμα αυτό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μοναδική "παραφωνία" στη συγχορδία αντιδράσεων, αυτή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας που… συμβιβάζεται με την κατασκευή του δρόμου μέχρι τον Πύργο "εάν βεβαίως τεχνικοί και χρηματοδοτικοί λόγοι εμποδίζουν να φτάσει μέχρι την Τσακώνα, σύμφωνα με την αρχική μελέτη". Ηλίου φαεινότερον ότι για ορισμένους η φόρμουλα συμβιβασμού είναι η αποκοπή του τμήματος Πύργος - Τσακώνα, και ένα από τα πιθανά σενάρια που "παίζει" από την αρχή είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχει η κοινοπραξία, με κατασκευή του δρόμου μέχρι την Πάτρα και υπόσχεση κατασκευής μέχρι τον Πύργο ως δημόσιου έργου. Κάτι που φοβούνται οι φορείς της Ηλείας, με δεδομένη την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τις νέες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκκίνηση του έργου - παρά το γεγονός ότι έχει συντελεστεί ένα μεγάλο μέρος των απαλλοτριώσεων.

Κατά τα άλλα, το έργο αφορά πρωτίστως τη Μεσσηνία!

Υ. Γ: Είχε γραφτεί το κείμενο όταν έγινε γνωστή μια ακόμη πρωτοβουλία των Ηλείων για παμπελοποννησιακή σύσκεψη το Σάββατο.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr