Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 12:40

Προετοιμασία για τις εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οπως πολλές φορές τον τελευταίο καιρό έχουμε επισημάνει από αυτή τη στήλη, ουσιαστικά πλησιάζουμε στο άνοιγμα της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές αφού δεν μένει παρά μόνον 1,5 χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή τους. Η πρόσφατη παρουσία του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, είναι και μια… χειροπιαστή απόδειξη που έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μια φαίνεται ότι σιγά-σιγά τα κόμματα θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, αναμένοντας πάντως και τη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού ή την ολοκλήρωση των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη. Και από την άλλη είναι εμφανής η ανησυχία των κυβερνητικών εταίρων για τις πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αυτοδιοίκηση η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής. Το βαθύ ρήγμα που δημιουργήθηκε στις γραμμές των δημάρχων που ανήκουν στα κυβερνητικά κόμματα, στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί, είναι μια επιβεβαίωση της εκτίμησης για την πολιτική κρίση που θα εκδηλωθεί και ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε στην αρχή της αναδιαμόρφωσης του αυτοδιοικητικού σκηνικού, την οποία λογικά θα επιταχύνει η εφαρμογή των προβλεπόμενων πολιτικών από το νέο πρόγραμμα σκληρότατης λιτότητας. Η σύγκρουση στο πεδίο της αυτοδιοίκησης θα είναι ανάλογης σφοδρότητας με τα μέτρα που λαμβάνονται. Και αυτό φαίνεται στις δηλώσεις ακόμη και "πιστών" κομματικά αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χρεωθούν ένα πλήθος απολύσεων υπαλλήλων ή την επιβολή νέων τελών σε πολίτες που είναι πλέον στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού από την λεηλασία των εισοδημάτων τους.

Η παρουσία του κ. Κεφαλογιάννη ουσιαστικά έχει να κάνει με μια πυροσβεστική προσπάθεια προκειμένου να "κρατηθούν" στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο αυτές οι αντιδράσεις και κυρίως να είναι ελεγχόμενες. Και για τη Μεσσηνία αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όλοι οι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, τα πράγματα ζορίζουν και οι κινήσεις μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες σε διάφορα επίπεδα. Εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να "σέρνεται" για 1,5 χρόνο ακόμη και δεν μεσολαβήσουν πολιτικές εξελίξεις, οι πολιτικοί πονοκέφαλοι για τη Νέα Δημοκρατία κυρίως θα είναι πολύ μεγάλοι, καθώς πλέον θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των συμμαχιών για να αποφύγει τον κίνδυνο συντριβής. Και εδώ μπορεί να γίνουν τα πάντα. Το παιχνίδι μόλις τώρα ανοίγει.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr