Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 10:07

Η γιορτή και οι αλλαγές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οσο περνούν οι ημέρες, από τις συζητήσεις προκύπτει ότι ο φετινός γιορτασμός της Υπαπαντής είχε ορισμένα διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες. Η καλοκαιρία έπαιξε φυσικά το δικό της ρόλο για να φανεί ακόμη και ο κόσμος που κυκλοφορούσε, αλλά δεν ήταν και ο μοναδικός παράγοντας που συνέβαλε στην εντύπωση της "κοσμοσυρροής".

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι η κατάργηση ουσιαστικά του πανηγυριού που είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος που έφθανε στην πόλη ή έβγαινε από τα σπίτια του αντί να τρώει το χρόνο του κυκλοφορώντας ανάμεσα στις παράγκες, βγήκε στην πόλη και της έδωσε ζωντάνια. Αρκετά καταστήματα "εισέπραξαν" αυτή την αλλαγή όχι με μαζικές πανηγυριώτικες αγορές, αλλά με μια ανάσα στην ασφυκτιούσα καθημερινότητα των συναλλαγών. Ως εκ τούτου το ισοζύγιο είναι θετικό από κάθε άποψη. Και δείχνει ότι εφόσον υπάρχουν πρωτοβουλίες αναβάθμισης της γιορτής -προτάσεις υπάρχουν πολλές από διάφορες πλευρές- μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερα οφέλη.

Το δεύτερο που αξίζει να σημειωθεί είναι η εικόνα του πεζόδρομου της Αριστομένους που ήταν ασφυκτικά γεμάτος και έδειχνε το δρόμο για την… συνέχεια: Η περιοχή του κέντρου μπορεί να αναζωογονηθεί με την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης μέχρι την Φραντζή και με άλλα μέτρα που θα δίνουν χώρο στον πεζό και τον ποδηλάτη, διευκολύνοντας την πρόσβαση με καινούργιο πνεύμα. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για… καθιστούς και περιπατούντες, αλλά και στοιχείο του προφίλ της πόλης που εισπράττει ο επισκέπτης.

Το τρίτο είναι και το σημαντικότερο, καθώς έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου. Το γεγονός αυτό κατέστησε ασφαλή και γρήγορη τη μετακίνηση των επισκεπτών, γεγονός που συνέβαλε αξιοπρόσεκτα στην αύξηση των μετακινήσεων. Ηταν ενδεχομένως και το πρώτο τεστ για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ολοκλήρωση του δρόμου, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατόν την περίοδο των γιορτών για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί ακόμη δεν είχε συνειδητοποιηθεί η λειτουργία του.

Η "άνεση" στη μετακίνηση είτε αποδήμων είτε επισκεπτών της πόλης είναι… μεταδοτική και στην πορεία με την κατάλληλη "υποβοήθηση" μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως προς τη θέση της Καλαμάτας στον κατάλογο των προορισμών, καθώς πλέον ο καθένας που "δύναται" (με όλη τη διαφορετικότητα αυτή της λέξης) μπορεί να πάρει με ένα αμάξι την παρέα του, να κατέβει "να ανάψει ένα κερί" (επίσης με όλη τη διαφορετικότητα του νοήματος) και να γυρίσει αυθημερόν στην Αθήνα.

Στο χέρι του δήμου είναι πλέον να αναλάβει πρωτοβουλίες σε δύο κατευθύνσεις:

- Στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την υποδοχή των επισκεπτών και τη δημιουργία ελκτικής ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος με εναλλακτικές δυνατότητες ξεκούρασης, αναψυχής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

- Και στην προβολή της πόλης ως του προορισμού στον οποίο ο επισκέπτης φθάνει πλέον με ταχύτητα και ασφάλεια και προσφέρει θάλασσα, βουνό και ευρύτατη γκάμα μετακινήσεων σε χώρους φυσικού κάλλους και με σημαντικά μνημεία.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 20:02
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο σεβασμός στον άνθρωπο Η βροχή και οι αποκαλύψεις »