Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 11:57

Τα παραμύθια της συνεργασίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής εκφράζουν τη χαρά τους για την ελληνογερμανική συνεργασία και εκφωνούν δεκάρικους για τη σημασία της.

 

 

 Ειδικώς εκστασιάζονται με την πρόθεση της γερμανικής Sparkasse να ανοίξει καταστήματα σε Καλαμάτα και Πάτρα, δίνοντας την εντύπωση πως άμα τη αφίξει της θα φέρει και τα χρηματοκιβώτια για να μοιράζει κεφάλαια κίνησης στους μικρομεσαίους. Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διαπιστώσει ότι αυτή η εντύπωση προωθείται από το μηχανισμό της στα μέσα ενημέρωσης.

Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να ανοίξουν καταστήματα για να τραβήξουν τα τελευταία χρήματα που έχουν μείνει στα νοικοκυριά προσφέροντας την εγγύηση πως δεν θα χαθούν. Για όσους θεωρούν πως η εκτίμηση αυτή είναι υπερβολική ή γενικώς αντιμνημονιακή, παραθέτω απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του Γ. Μαλούχου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα" που έφερε τον τίτλο "Το Βερολίνο τα θέλει όλα". Σε αυτό σημειώνει και τα εξής: «Οι Γερμανοί "σωτήρες" όχι απλώς δεν κάνουν βήμα πίσω, αλλά επεκτείνουν την αδηφαγία τους: οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των καταθέσεων ως επενδύσεων που επέβαλαν στην ευρωζώνη, πρακτικά θα οδηγήσουν σε ροή κεφαλαίων εκτός μιας σειράς χωρών που έχουν κινδύνους και σίγουρα ένα μεγάλο τμήμα τους θα καταλήξει στις γερμανικές τράπεζες: είναι αντίστοιχο με το κόλπο που είχαν κάνει με τα επιτόκια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οδήγησαν τη στερλίνα σε υποτίμηση 11% μέσα σε ένα βράδυ και, τελικά, τη Βρετανία να λάβει οριστικά την απόφαση να μην ενταχθεί κι εκείνη στο κοινό νόμισμα».

Πρώτο βήμα επομένως είναι το "άρμεγμα" των μικροκαταθετών (οι μεγάλοι την έχουν κάνει προ πολλού για… άλλη γη και άλλα μέρη). Και ακολουθεί ο μύθος των… μικρομεσαίων που θα φάνε με χρυσά κουτάλια. Η γερμανική τράπεζα θα ακολουθήσει την πολιτική που ακολουθούν όλες και μάλιστα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Ωφελημένοι από την εξειδίκευση θα βγουν εκείνοι που περιμένουν να γίνει η Πελοπόννησος (αν όχι όλη η Ελλάδα) Ειδική Οικονομική Ζώνη έτσι ώστε να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κινεζοποίηση της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Τα παραμύθια δεν κρατούν πολύ, αποκαλύπτονται πολύ γρήγορα και με δραματικό τρόπο. Το δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν δημιουργήσει κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας και διάλυσης ειδικά στην αυτοδιοίκηση. Ο Φούχτελ κινείται μεθοδικά πίσω από την κουρτίνα και ετοιμάζει τη μοιρασιά των λαφύρων με αδελφοποιήσεις και μεταφορά… τεχνογνωσίας στους "ιθαγενείς". Ο εσμός των κερδοσκόπων μια αξία έχει μόνο, τη λεηλασία οικονομίας και κοινωνίας.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το δικαίωμα στην κίνηση Aλλο κέντρο και άλλο Παραλία »