Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 11:12

Aλλο κέντρο και άλλο Παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Καλοκαιρινή αναστάτωση στην καρδιά της πόλης προκειμένου να κατασκευαστεί η διάβαση που θα ενώνει τους πεζόδρομους της Γερμανού και της Αριστομένους. 

 

 

 Ξεπερνώντας το πρόβλημα οργάνωσης της παρέμβασης και χωρίς να γνωρίζουμε το αισθητικό αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι μια παρέμβαση προκειμένου να "κόβουν" ταχύτητα τα αυτοκίνητα σε εκείνο το σημείο ήταν αναγκαία. Βεβαίως δεν κόβει κανένας στον ποδηλατόδρομο λίγα μέτρα πιο πέρα που έχει γίνει πλέον και… δυσδιάκριτος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει να κάνει με την χωροθέτηση του εν λόγω έργου. Eτσι και αλλιώς το 90% και πλέον των ποδηλατών χρησιμοποιεί τη διέλευση από τον πεζόδρομο, όπως είχαμε προτείνει αρχικά, αλλά για τους αρμοδίους του δήμου κάτι τέτοια είναι… ψιλά γράμματα.

Ζητούμενο λοιπόν το "κόβουν ταχύτητα" υποχρεωτικά τα αυτοκίνητα, αφού με… προτροπές και επίκληση του φιλότιμου η πλειοψηφία των οδηγών δεν εννοεί να σεβαστεί το δικαίωμα του πεζού στη διέλευση. Είτε υπάρχει διάβαση, είτε δεν υπάρχει. Και το σημειώνουμε αυτό ιδιαιτέρως για να περάσουμε στη Ναυαρίνου όπου υπάρχει το μέγιστο πρόβλημα και θα έπρεπε να έχουν απόλυτη προτεραιότητα οι επεμβάσεις εκεί, αλλά οι αρμόδιοι του δήμου αδιαφορούν προκλητικά. Το πρόσφατο ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους και η καθημερινή εμπειρία από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ενισχύει τους φόβους για το χειρότερο. Σε αυτή την περιοχή λοιπόν όχι μόνον δεν έγινε κανένα… πολυδάπανο έργο για να "κόβουν ταχύτητα" τα αυτοκίνητα, αλλά ούτε οι διαγραμμίσεις των διαβάσεων δεν φαίνονται. Χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο με δική τους ευθύνη και δεν είναι λίγοι εκείνοι -οι ηλικιωμένοι κυρίως ή άνθρωποι με κινητικά προβλήματα- που χρειάζονται βοήθεια για να περάσουν ακόμη και αν βρίσκονται μπροστά στη διάβαση. Ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που σταματούν και προσωπικώς έχω πάψει να διεκδικώ το δικαίωμα διέλευσης, καθώς πλειστάκις διαπίστωσα ότι η διαδρομή από το δικαίωμα μέχρι τα… θυμαράκια είναι μια ανάσα.

Στο δήμο λοιπόν βρίσκουν λύσεις και χρήματα για τα πεζοδρόμια και τις "εντυπωσιακές" διαβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά για την αντιμετώπιση του μέγιστου προβλήματος για την ασφάλεια των πολιτών σε ένα δρόμο τον οποίο ουκ ολίγοι κάνουν… πίστα, δεν παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο. Οι οποιασδήποτε μορφής περιορισμοί στην κίνηση της Ναυαρίνου θεωρείται ότι παραβιάζουν το "ιερόν και άβατον" με αποτέλεσμα να σφυρίζουν αδιάφορα από το δήμο την ώρα που γίνεται "κυκλοφοριακό μακελειό" στο κρισιμότερο σημείο της πόλης. Ασφαλώς δεν περιμένουμε εξηγήσεις, άλλωστε μικρός είναι ο τόπος και γνωριζόμαστε καλά. Μόνον ο δήμος δεν κάνει κουμάντο στην παραλιακή ζώνη, παρά τους λεονταρισμούς για τη διαχείριση αυτής της ζώνης. Αντιθέτως οι δημοτικοί παράγοντες κάνουν παιχνίδια και πετούν τη μπάλα όχι έξω από το γήπεδο, αλλά στα… κεραμίδια.

Μέτρα για εκλογίκευση της κίνησης στη Ναυαρίνου υπάρχουν πολλά και τα γνωρίζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του δήμου όσο και τα τεχνικά του στελέχη. Δεν θέλουν και γι' αυτό δεν κάνουν τίποτε ακόμη και για να "κόψουν ταχύτητα" τα αυτοκίνητα στην παραλιακή.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr