Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 10:26

Της πλατείας η συνέχεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ως έργο η πλατεία της Καλαμάτας ολοκληρώθηκε αλλά από επεμβάσεις καλά πάμε

 

 

 Στις παρατηρήσεις από τη στήλη και τις διαμαρτυρίες για απουσία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, η δημοτική αρχή έσπευσε να τοποθετήσει κάποιες μπάρες, ουδεμία σχέση έχουσες με την αισθητική της πλατείας. Μετά ανακαλύφθηκε ότι το δάπεδο θέλει στεγανοποίηση (ακόμη δεν πήραμε απάντηση αν πράγματι καθ’ υπόδειξη οι πλάκες τοποθετήθηκαν ανάποδα για να μην… γλιστράνε). Στη συνέχεια μας πλάκωσε και το ρολόι-δώρο για να θυμίζει κάτι από Αγγλία την εποχή της ανακάλυψής του. Χώρο έχουμε άφθονο καθώς το πράσινο εκρίθη ως διακοσμητικό στοιχείο άνευ σημασίας, οπότε για το μέλλον δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος τίποτε.

Το μόνο που έχει αποκλειστεί είναι το υπόγειο πάρκινγκ που θα αντιμετώπιζε σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφοριακή πίεση. Οι δημοτικοί άρχοντες πεισματικά απέκλεισαν κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι μια λύση που συναντάται σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα σε πλατείες που βρίσκονται στο κέντρο τους. Κατάφεραν να δεσμεύσουν την πόλη με μια λεόντεια σύμβαση για υπόγειο πάρκινγκ ολίγων και ακριβοπληρωμένων θέσεων   μπροστά από το Διοικητήριο. Της οποίας η τύχη αγνοείται σήμερα και δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαιτέρως κανένας με αυτό.

Μια δεύτερη παρέμβαση που έχει αποκλειστεί είναι η πεζοδρόμηση της Αριστομένους στο τμήμα από τη Νικηταρά μέχρι τη Φραντζή. Η κοινή λογική επέβαλε και την πεζοδρόμηση αλλά και την κατασκευή ενιαίου έργου σε όλη την έκταση της πλατείας. Ετσι συνέβησαν τα τραγελαφικά: Το ανατολικό πεζοδρόμιο αναπλάσθηκε μαζί με το υπόλοιπο τμήμα της Αριστομένους, ενώ κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος στην πλατεία εν γνώσει της επικείμενης ανάπλασης. Η οποία ακολούθησε με καθυστέρηση και χωρίς να προβλέπει πεζοδρόμηση αυτού του τμήματος της Αριστομένους. Αυτό πέραν των άλλων είχε ως αποτέλεσμα να ξηλωθεί ο ποδηλατόδρομος για να γίνει νέος, να φυτευτούν πλατάνια στο πεζοδρόμιο που σκαρφαλώνουν στις πολυκατοικίες και διακοσμητικά δέντρα στην πλατεία αντί να γίνει το αντίστροφο.

Και μετά από αυτά έμεινε ο "σωλήνας" που απλώς φέρνει τα αυτοκίνητα στην Αριστομένους κατά κύματα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία. Μπορεί να υπήρχαν αντιδράσεις επαγγελματιών, υπήρχε όμως και η εμπειρία του τμήματος από 23ης Μαρτίου μέχρι Νικηταρά που δικαίωσε την επιμονή μας και ωφέλησε τους επαγγελματίες. Τα πράγματα θα γίνουν τραγικά όταν παραδοθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος και τα οχήματα που κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης οδηγούνται εκ των πραγμάτων στην Αριστομένους. Ενδεχομένως αυτό περιμένουν κάποιοι με την ιστορία του πάρκινγκ προκειμένου να μετρήσουν κατά πόσο φέρνει πελατεία και αν είναι συμφέρουσα η "επένδυση". Αν τώρα προχωρήσει και το σχέδιο της μονίμως αμφίδρομης κίνησης στη Βασ. Γεωργίου, τότε ίσως οι δημοτικοί παράγοντες καταλάβουν ότι πριν πειραματιστούν στου κασίδη το κεφάλι θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την υπόθεση της μελέτης του κυκλοφοριακού για το κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με τον περιφερειακό. Το φωνάζουμε χρόνια αλλά οι τοπικοί άρχοντες περί τα άλλα τυρβάζουν.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μερικά "αν" για την Παραλία Παράγοντες νέας κοπής »