Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 13:32

Τα παραμύθια των χρισμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ενόψει των δημοτικών εκλογών πυκνώνουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια για τη στρατηγική των κομμάτων σχετικά με αυτές. 

 

 

Το πλέον σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι η πληροφορία ότι κάποιοι… δεν θα δώσουν χρίσματα. Συναγωνίζεται το άλλο κορυφαίο των δημάρχων που δεν αφήνουν κομματική για κομματική εκδήλωση και δηλώνουν… ανεξάρτητοι. Οπως καταλαβαίνετε κάποιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο και μάλιστα χωρίς λόγο. Ο συνωστισμός για μια φωτογραφία με τον αρχηγό του κόμματος και οι μαϊμουδιές για ανάλογη προβολή της, είναι η καλύτερη απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από τις διαρροές.

Βεβαίως αυτή τη φορά τα χρίσματα έχουν ρίσκα και είναι πολύ πιθανόν το επικοινωνιακό παιχνίδι να εξελιχθεί με διαφορετικούς όρους. Αυτό ασφαλώς εξαρτάται από την κεντρική επιλογή των κομμάτων τα οποία προφανώς περιμένουν τις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου για να διαμορφώσουν την τακτική τους. Και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πέραν των σφυγμομετρήσεων που δημοσιοποιούνται (και για τις οποίες ο καθένας κρατάει την επιφύλαξή του μετά την οφθαλμοφανή επιχείρηση χειραγώγησης που εξελίχθηκε πέρυσι), υπάρχουν και οι κρυφές οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής.

Πέραν από τη φιλολογία για το χρίσμα, αυτές οι δημοτικές εκλογές θα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά πολιτικές. Γιατί εκ των πραγμάτων συνδέονται όχι μόνον με τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα αλλά με δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες:

- Στην αυτοδιοίκηση ήδη εφαρμόζεται σκληρή μνημονιακή πολιτική που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και έχει στο επίκεντρο τις απολύσεις, την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων. Ο χώρος αυτός φαίνεται ότι έχει επιλεγεί ως στόχος διάλυσης αφού πρώτα στοχοποιήθηκε συστηματικά. Και το σημερινό πολιτικό προσωπικό ουσιαστικά έβαλε πλάτη αντιδρώντας υποτονικά και απλώς για την… έξωθεν καλή μαρτυρία.

- Ο χώρος της αυτοδιοίκησης επιχειρείται να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός της γερμανικής διείσδυσης στην περιφερειακή οικονομία και στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιείται εντόνως και αθορύβως η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Φούχτελ που προωθεί τις αδελφοποιήσεις ως γέφυρα για την "απόβαση" συμφερόντων. Δεν κρύβουν άλλωστε την… εμπειρία τους από τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας.

Με δεδομένα αυτά δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι οι δημοτικές εκλογές θα είναι βαθύτατα πολιτικές. Ταυτοχρόνως όμως και με βάση το κλίμα διάλυσης που επικρατεί στις τάξεις του πολιτικού προσωπικού με υπόστρωμα τη βαθύτατη και πολυδιάστατη κρίση, δεν αποκλείεται ο κατακερματισμός της πολιτικής βάσης να οδηγήσει σε απρόβλεπτες ανατροπές.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ακόμη αδιαμόρφωτο αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή το φθινόπωρο οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν. Οχι μόνον γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αλλά και γιατί οι πολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν ένα καινούργιο σκηνικό προσδιορίζοντας και το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καινούργιο …κοσκινάκι Ο αγωγός της αποχέτευσης »