Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 11:38

Καινούργιο …κοσκινάκι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Βρήκαμε τώρα… κοσκινάκι για να ασχολιόμαστε.

 

 

Οι δημοτικοί παράγοντες, αντιγράφοντας ανάλογες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί σε άλλους δήμους, αποφάσισαν να οργανώσουν "Λευκή νύχτα" στις 31 Αυγούστου. Ευρωπαϊκής προέλευσης η ιδέα, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ γίνεται προσπάθεια μεγαλοποίησης του χαρακτήρα της για εμφανείς λόγους. Παρουσιάζεται ως αντίδοτο στην κρίση που σαρώνει το χώρο του εμπορίου και της διασκέδασης και δίνεται ο χαρακτήρας του "γεγονότος της χρονιάς". Μια τέτοια λογική υπακούει απλώς στη λογική του οργανωμένου νυχτερινού χαβαλέ με την προσδοκία ότι έστω και την τελευταία στιγμή κάποιοι μπορεί να δαπανήσουν χρήματα για μικροαγορές. Και δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα "αστραφτερό" άλλοθι και το "χρυσωμένο χαπάκι" για τη σιωπή του δήμου σε σχέση με τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην κοινωνία. Μια βόλτα στο Διαδίκτυο είναι διαφωτιστική για το τι ακριβώς σημαίνει η πρωτοβουλία "Λευκή νύχτα" (δηλαδή χωρίς ύπνο) για το Παρίσι, από όπου ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, για να γίνει κατανοητή η διαφορά με τη νεοελληνική εκδοχή όπως παρουσιάστηκε φέτος για παράδειγμα από το Δήμο Ιλίου στα τέλη Ιουνίου.

Αλλά ακόμη και αν αγνοήσει ή διαφωνήσει κάποιος με όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί απορίες ο χρόνος στον οποίο κάποιοι δημοτικοί παράγοντες αποφάσισαν ότι πρέπει να γίνει αυτό. Μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να δώσει κάτι -έστω και ως αντίδωρο στην κρίση- δεν μπορεί παρά να οργανωθεί όταν κορυφώνεται η κίνηση των καλοκαιρινών επισκεπτών. Ετσι σε τελευταία ανάλυση θα είχε νόημα να γίνει για παράδειγμα το προηγούμενο Σάββατο και να επεκταθεί σε κέντρο και Παραλία όσον αφορά το "διασκεδαστικό" μέρος της υπόθεσης. Στο τέλος Αυγούστου όλοι έχουν μείνει με τα… ψιλά στην τσέπη, ετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων, και το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι η "Λευκή νύχτα". Τώρα αν οι δημοτικοί παράγοντες "ακροβατούν" ανάμεσα σε αντιθέσεις επαγγελματιών ή απλώς το θυμήθηκαν αργά, είναι μια άλλη ιστορία.

Εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε όμως είναι πως και πέρυσι παρουσιάστηκε ανάλογο φαινόμενο λάθος χρόνου για μια εκδήλωση που θα έπρεπε να απευθύνεται σε επισκέπτες: Πρόκειται για το "Οίνος, έλαιον, άρτος" που έγινε το Σεπτέμβριο, ενώ και φέτος έχει προγραμματιστεί καθυστερημένα, όταν ήδη θα έχει αποχωρήσει ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών (24 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου). Πρόκειται για μια εκδήλωση κατά τη γνώμη μας πολύ μεγαλύτερης σημασίας από τη "Λευκή νύχτα" και για την οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα, παρότι και ενωρίτερα έχει προγραμματιστεί και πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης.

Με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις, η συνολική παρατήρηση έχει να κάνει με τα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα στην πόλη για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με εξαίρεση το Φεστιβάλ Χορού που έχει διεθνή ακτινοβολία, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στη μεγάλη πλειοψηφία τους οργανώνονται τυχαία και με βάση το πρόγραμμα του κάθε καλλιτέχνη. Στο δήμο οφείλουν να δουν τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου, που μπορεί να αναδείξει την πόλη ως έναν προορισμό με ξεχωριστή ταυτότητα, και όχι απλώς ως έναν κοντινό προορισμό για κολύμπι και ουζοποσία.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παράγοντες νέας κοπής Τα παραμύθια των χρισμάτων »