Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 21:27

Τέλειωσε το παραμύθι

Δημοπρατείται σήμερα η 5η εργολαβία για τον δρόμο Πάτρα - Πύργος και απομένουν ακόμα 3 για να φτάσουμε στη δημοπράτηση του συνολικού έργου!

Να θυμίσουμε ότι οι 8 εργολαβίες αντικατέστησαν τη μία που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ακυρώθηκε από τη σημερινή αρχές του 2015. Ετσι από τότε μέχρι σήμερα -2 χρόνια δηλαδή μετά- έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν 4 δημοπρασίες, να πηγαίνουν σήμερα για την 5η και έχει ο... Θεός για τις υπόλοιπες τρεις! Να σημειωθεί ότι οι 8 δημοπρασίες επιλέχτηκαν για να μην πάρει όλο το έργο ένας κατασκευαστής αλλά τις 4 που έχουν γίνει τις έχει πάρει η ίδια εταιρεία, συμφερόντων Καλογρίτσα! Η επιτυχία μιλάει από μόνη της και δεν χρειάζεται πραγματικά να προσθέσει κανείς τίποτα άλλο.
Εργα με αυτή τη μέθοδο προφανώς και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Αν χρειάζονται 2 χρόνια να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις, 2 να ετοιμαστούν οι φάκελοι και άλλα 2 για να εγκατασταθούν οι εργολάβοι, είναι πιθανότερο να πηγαίνουμε με διαστημόπλοιο από την Καλαμάτα στο φεγγάρι απ' ό,τι με αυτοκινητόδρομο στην Πάτρα. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και στον τομέα των δημοσίων έργων έχουν ειπωθεί τόσα πολλά και τερατώδη που ήταν λογικό κάποια στιγμή η πραγματικότητα να πάρει την εκδίκησή της. Τις τελευταίες ημέρες αυτό συμβαίνει και τα αποκαλυπτήρια της υποκρισίας είναι ηχηρά τόσο με τις επιδοτήσεις διοδίων στις συμβάσεις παραχώρησης όσο και με τα έργα που εγκαινιάζονται μέσω αυτών. Τα έργα δεν κατασκευάζονται με λόγια και αυταπάτες και αποδεικνύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς η έλλειψη σχεδίου που να έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Το παραμύθι τέλειωσε και δεν υπάρχουν άλλοι δράκοι για να φορτωθεί το φταίξιμο.
Αλλαγή στάσης
Στη δημοπρασία για το τμήμα Σαγέικα - Βάρδα δεν συμμετείχε εταιρεία του Ομίλου Καλογρίτσα που έχει πάρει τα άλλα 4 τμήματα του δρόμου Πάτρα - Πύργος. Μειοδότης ανακηρύχθηκε έτσι η εταιρεία Interkat με έκπτωση 50%! Τώρα πώς και γιατί δεν συμμετείχε καν στη δημοπρασία η εταιρεία που είχε πάρει τα υπόλοιπα τμήματα, δεν το γνωρίζουμε, αλλά μπορεί ο καθένας να υποθέσει ότι έχει να κάνει με τον γενικότερο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί. Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει, γιατί όπως επανειλημμένα έχουμε σημειώσει έργο δύσκολα θα γίνει, τόσο γιατί οι εκπτώσεις που δίνονται είναι υπερβολικές όσο και γιατί η τμηματοποίηση περιπλέκει διαδικασίες και ευθύνες.
Η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στη δημοπράτηση των τμημάτων είναι δεδομένη. Το ευτύχημα παρά ταύτα είναι ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους μειοδότες των δημοπρασιών, υπάρχει έτσι η δυνατότητα να υπάρξει αλλαγή στάσης χωρίς άλλες συνέπειες και περιπλοκές. Αν για τους όποιους λόγους απορριφθούν στο τελικό στάδιο ελέγχου οι εταιρείες που έχουν μειοδοτήσει, υπάρχει η δυνατότητα να επαναδημοπρατηθεί το έργο με σύμβαση παραχώρησης. Ο χρόνος που έχει χαθεί είναι ήδη μεγάλος και αν δεν υπάρξει μια συνολική αναθεώρηση θα χαθεί και άλλος χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι τοπικοί φορείς είναι καιρός να σταματήσουν να παρακολουθούν απαθείς τα όσα συμβαίνουν και να απαιτήσουν αλλαγή στάσης. Οσο δεν το πράττουν, θα μετράμε απλώς τον χαμένο χρόνο χωρίς να παράγεται ούτε ένα μέτρο αυτοκινητόδρομου.