Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 20:01

376.943 προβληματικά στρέμματα μόνο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

«Δεν πρέπει να εξετάζουμε τη νομοθεσία υπό το πρίσμα των καλών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά, αλλά υπό το πρίσμα των δεινών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί λάθος».

Η φράση αυτή του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον προφανώς αφήνει αδιάφορους όσους ασχολήθηκαν με τους δασικούς χάρτες, προκαλώντας τελικά μεγάλη αναστάτωση χωρίς να λύσουν ούτε ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης δασολογίου. 

Ετσι και αλλιώς όταν μόνο στο Νομό Μεσσηνίας εμφανίζονται προβληματικά 376.943 στρέμματα, κανένας δεν μπορεί να είναι περήφανος για το δασολόγιο που αν ισχύσει θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες μικροκαλλιεργητές τα επόμενα πενήντα χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο στη Μεσσηνία υπάρχει πρόβλημα με 81.988 στρέμματα που εμφανίζονται σε φωτογραφίες του 1945 ως δασικά, ενώ σήμερα είναι καλλιεργήσιμα και με 294.955 στρέμματα που ήταν καλλιεργήσιμα το 1945 και εμφανίζονται σήμερα δασωμένα. Με δεδομένο ότι στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες και ότι ο μέσος μικροϊδιοκτήτης θα έχει από 10 έως 20 στρέμματα προβληματικά, εκτιμάται ότι θα πρέπει να υποβληθούν από 15.000 έως 40.000 ενστάσεις. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να είσαι ούτε δασολόγος ούτε πολιτικός επιστήμονας για να διαπιστώσεις ότι το δασολόγιο είναι ανεφάρμοστο και ότι αυτοί που το δημιούργησαν δεν μπορούν να μοιράσουν ούτε δυο γαϊδουριών άχυρα. 

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δασικοί χάρτες αποκάλυψαν τα προβλήματα που υπήρχαν με τις ιδιοκτησίες, τις μεταβιβάσεις και τις κληρονομιές και ότι τώρα εν μέσω κρίσης είναι ευκαιρία να λυθούν τα πάντα. Προφανώς όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη δεν είχαν πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών καμία σχέση με την πραγματικότητα και ξαφνικά ανακάλυψαν αυτό που ξέρουν όλοι οι Μεσσήνιοι. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών  ώστε να μην αναγκάζεται εκ των υστέρων ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.  

Ομως ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί οι βελτιώσεις στους δασικούς χάρτες να γίνουν με γνώμονα την αγροτική ανάπτυξη και χωρίς δισταγμούς. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να χαρακτηριστούν ως καλλιεργήσιμες όλες οι εκτάσεις που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εμφανίζονται ως δασικές στις αεροφωτογραφίες του 1945. Για τις εκτάσεις που έχουν δασωθεί οι ενστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν δωρεάν, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί χρόνος στους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας, αφού πολλοί από αυτούς λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Εννοείται ότι η Μάνη σε πρώτη φάση πρέπει να μείνει εκτός των δασικών χαρτών και να ενταχθεί μετά από διαβούλευση, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι δήμοι της περιοχής. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 18:30