Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 21:34

Κροκοδείλια δάκρυα για την Αρχαία Μεσσήνη 

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

Η Αρχαία Μεσσήνη, χάρη στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, είναι μια πόλη που αναγεννιέται φιλοξενώντας εκτός από επισκέπτες στους δρόμους της και πολιτιστικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις της.

Την πραγματικότητα αυτή, που γνωρίζουν όχι μόνο οι Μεσσήνιοι αλλά και χιλιάδες επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης, δυστυχώς την αγνοούν όσοι ενοχλήθηκαν από τα γυρίσματα του νορβηγικού αθλητικού παιχνιδιού “Mesternes Mester”. Προφανώς όσοι θέλουν αποστειρωμένους αρχαιολογικούς χώρους βρήκαν αφορμή να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τη βεβήλωση των ιερών και των όσιων της φυλής που θυσιάζονται στο βωμό του εμπορίου. 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται για την εμπορευματοποίηση των αρχαιολογικών χώρων θα εξοστράκιζαν από την πόλη τους το θεό Ερμή επειδή ήταν προστάτης του εμπορίου, αλλά είμαι βέβαιος ότι διεκδικούν -και μάλιστα με αξιώσεις- Οσκαρ υποκρισίας γιατί ενώ ενοχλούνται από τα γυρίσματα στην Αρχαία Μεσσήνη, δεν ενοχλούνται (για παράδειγμα) που το Παλαιόκαστρο είναι κλειστό επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει επισκέψιμο. Δεν ενοχλούνται επίσης ούτε επειδή το πατρικό της Μαρίας Κάλλας παραμένει ερείπιο, ούτε επειδή η καστροπολιτεία της Μεθώνης δεν θυμίζει σε τίποτα την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στα παραδοσιακά σπίτια. 

Πέρα όμως από τα κροκοδείλια δάκρυα των υπερσυντηρητικών, προσωπικά θαυμάζω το έργο όλων όσοι έχουν εργαστεί για να ζωντανέψουν και να αναδείξουν τα μνημεία της Μεσσηνίας. Γι' αυτό χαίρομαι κάθε φορά που γίνεται Φεστιβάλ Μαθητικού Αρχαίου Δράματος, συναυλία ή παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη. Θα χαρώ μάλιστα ακόμα περισσότερο αν μια μέρα διοργανωθούν και ερασιτεχνικοί αγώνες στο Αρχαίο Στάδιο της πόλης ή αν δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό πωλητήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με ενθυμήματα από αντίγραφα ευρημάτων της περιοχής. Θα ήθελα επίσης μεταξύ άλλων να κτιστούν κατοικίες στην καστροπολιτεία της Μεθώνης και να γίνει επισκέψιμο το Παλαιόκαστρο. Αν μάλιστα βγάζαμε και κάποια αγάλματα από τα μουσεία και τα εκθέταμε στο φως των ελληνικών πόλεων, θα μπορούσα να αντέξω ακόμα και τις κραυγές όσων θα έσκιζαν τα ιμάτιά τους για την ιεροσυλία που διαπράχθηκε. 

Το μόνο που δεν αντέχω είναι να βλέπω τα μνημεία να γκρεμίζονται ή να παραμένουν αναξιοποίητα, επειδή κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να εξοστρακίσουν από τη γη τον… Κερδώο Ερμη. 

Θανάσης Λαγός 

lathanasis@yahoo.gr