Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 19:58

Ενοποίηση αστικών κέντρων και αρχαιολογικών χώρων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η πρόταση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής μέσα από τη διπλή ενοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης με την Αρχαία Θουρία και το αστικό κέντρο της Καλαμάτας, είναι όχι μόνο αναγκαία προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας αλλά μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να δώσει στο νομό το διαβατήριο που χρειάζεται για να καταξιωθεί ως τουριστικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη. 

Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του κ. Θέμελη πρώτα από όλα χρειάζεται να συνδεθεί οδικά η Αρχαία Μεσσήνη με τον αυτοκινητόδρομο Α7 και μέσω αυτού με την Αρχαία Θουρία και την Καλαμάτα. Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει ένας κόμβος του αυτοκινητόδρομου που θα οδηγεί με ασφάλεια στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά αν ο “Μορέας” θέλει στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης να προσφέρει ένα έργο στη Μεσσηνία, έχει πολλούς σοβαρούς λόγους να γίνει χορηγός της πολιτιστικής διαδρομής. Ετσι κι αλλιώς η πολιτιστική διαδρομή που θα ενοποιεί την Αρχαία Μεσσήνη με την Αρχαία Θουρία και την Καλαμάτα, καθώς δεν υπάρχουν κρατικά χρήματα, είναι αδύνατον να γίνει χωρίς μεγάλες χορηγίες κυρίως από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. 

Από εκεί και πέρα είναι αναγκαία η συνεργασία των Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας, μακριά από τοπικιστικά κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα, ώστε η πολιτιστική διαδρομή να συνδέσει μεταξύ άλλων τις πρωτεύουσες των δύο δήμων. Η δημιουργία ποδηλατόδρομων και παραποτάμιων μονοπατιών που θα συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους με τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα και η διεξαγωγή αγώνων, περιπάτων και άλλων δραστηριοτήτων μπορούν να αναδείξουν την υποβαθμισμένη περιοχή του μεσσηνιακού κάμπου. 

Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί το καλλιτεχνικό προσωπικό και οι πολιτιστικές υποδομές της Καλαμάτας ώστε να διεξάγονται όλο το χρόνο εκδηλώσεις εκτός από τα αστικά κέντρα τόσο στην Αρχαία Μεσσήνη όσο και στην Αρχαία Θουρία. Για παράδειγμα: Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) κατά της διάρκεια της τουριστικής σεζόν θα μπορεί να ανεβάζει μια αρχαία τραγωδία ή κωμωδία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης (και αργότερα στην Αρχαία Θουρία) και αυτό να το γνωρίζουν έγκαιρα οι τουριστικοί πράκτορες ώστε να προγραμματίζουν τις εκδρομές. Παιδικές παραστάσεις για μαθητές του δημοτικού επίσης μπορούν να ανεβάζουν και άλλες θεατρικές ομάδες της Καλαμάτας δίνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ζωή στους αρχαιολογικούς χώρους. Εννοείται ότι η διεξαγωγή μεγάλων συναυλιών ή και παραστάσεων του Φεστιβάλ Χορού στην Αρχαία Μεσσήνη θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να καταξιωθεί η διαδρομή στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. 

Ολα αυτά όμως θα παραμείνουν όνειρο εαρινής νυκτός αν επιχειρηματίες, τοπικοί άρχοντες, πολιτικοί και πολίτες δεν συνεργαστούν για την Μεσσηνία του 21ου αιώνα χωρίς εσωστρεφείς μικροσκοπιμότητες. Μπορούμε; 

 

Θανάσης Λαγός

 

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 18:36