Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 13:11

Εγκληματικές ευθύνες για τα μπαζωμένα ρέματα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ένα χρόνο μετά τις αντίστοιχες στην Καλαμάτα, δυστυχώς αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε αλλά οι τοπικοί άρχοντες και οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά:

Οι ελληνικές πόλεις έχουν αναπτυχθεί άναρχα πάνω σε μπαζωμένα (ή σκεπασμένα) ρέματα και ποτάμια, επειδή η πολιτική και επιστημονική ηγεσία έκανε τα στραβά μάτια αν δεν προωθούσε τις παρανομίες των πολιτών, αντί να προωθεί την οικιστική επέκταση με σχέδιο πόλης και αφού προηγουμένως έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές. 

Εννοείται ότι η εκάστοτε αντιπολίτευση κατηγορεί την εκάστοτε τοπική αρχή ή κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις και ότι κάθε ελληνική εξουσία που σέβεται την… πολιτική παράδοση είτε φορτώνει τις αμαρτίες στους προηγούμενους ή στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Ομως για τους περισσότερους νεκρούς από τις πλημμύρες περισσότερο από όλους φταίνε οι πολιτικοί που συνεχίζουν να ανέχονται τις εγκληματικές παρανομίες στο όνομα της εξυπηρέτησης του λαϊκού συμφέροντος. Εγκληματικές είναι και οι ευθύνες του τεχνικού κόσμου, που όταν δεν σιωπούσε έκανε μπίζνες πάνω στα μπαζωμένα ρέματα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης οικοδόμησης. Τέλος, μικρότερες αλλά όχι αμελητέες ευθύνες έχουν και οι πολίτες που ακόμα και σήμερα θέλουν να μπαζώσουν ή να σκεπάσουν τα ρέματα και τα ποτάμια που δεν έχει καταστρέψει η ελληνική οικιστική επέκταση. 

Από εκεί και πέρα και για να προβληματιστούμε τουλάχιστον, παραθέτουμε τις αντιρρήσεις οικολογικών οργανώσεων για τον πολυδάπανο καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών επειδή: "Δεν λαμβάνουν υπόψη τη νομοθεσία προστασίας των ρεμάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι πως οι καθαρισμοί ρεμάτων θα γίνουν κυρίως με χρήση μηχανικών μέσων, δηλαδή με μπουλντόζες, πρακτική που δημιουργεί καταστροφές στον πυθμένα, στις όχθες και στο οικοσύστημα. Επίσης, προβλέπεται η κοπή δέντρων και θάμνων, γεγονός που επιτείνει τελικά τα πλημμυρικά φαινόμενα". 

"Ανορθολογικές παρεμβάσεις στα ορεινά, κοπή δέντρων ή θάμνων, καταστροφή μαιανδρισμών κ.λπ. συνεπάγονται πλημμυρικά φαινόμενα στα πεδινά" λένε οι οικολογικές οργανώσεις, αλλά ο ανεξέλεγκτος καθαρισμός των ρεμάτων συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται για πολλά χρόνια το διαρκές έγκλημα της καταστροφής των υδάτινων αποδεκτών. 

Πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση; Οταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία της ζωής τους και της περιουσίας τους δεν παραχωρείται με λευκή επιταγή σε πολιτικούς και επιστήμονες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 13:20