Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 13:24

Τοπικοί αυτοκράτορες με τα λεφτά των άλλων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Τοπικοί αυτοκράτορες με τα λεφτά των άλλων

 

Η συζήτηση για τον νέο "Καλλικράτη" έχει περιοριστεί, όπως αναμενόταν, στα θέματα του εκλογικού νόμου, της θητείας και των αρμοδιοτήτων των τοπικών αρχών - ενώ κανένας δεν συζητάει δημοσίως τα οικονομικά των δήμων και των περιφερειών.

Ετσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι δήμοι και οι περιφέρειες θα συνεχίσουν την πορεία τους μοιράζοντας τα λεφτά των άλλων, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες θα βρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους φόρους που πληρώνουν!

Δυστυχώς, παραμένει στα αζήτητα η πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά ο Στέφανος Μάνος και την οποία σκεφτόταν αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με παράλληλη μεταβίβαση της δυνατότητας  στους δήμους να θεσπίζουν και να εισπράττουν φόρους ακίνητης περιουσίας. Μόνο σε αυτή την περίπτωση οι δήμαρχοι θα γίνονταν υπεύθυνοι διαχειριστές των εσόδων/εξόδων τους και θα έπαυαν να σπαταλούν αλόγιστα τα χρήματα των πολιτών, τα οποία σήμερα δεν εισπράττουν οι ίδιοι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην αντίθετη περίπτωση, όσο δηλαδή οι δήμαρχοι θα διαχειρίζονται τα χρήματα των άλλων, θα συνεχίσουν να ξοδεύουν χωρίς όριο με στόχο την παραμονή τους στην εξουσία - παραπονούμενοι μάλιστα μονίμως για... έλλειψη πόρων και προσωπικού.

Με δικό τους σακί στο μύλο θα πρέπει να πάνε και οι περιφέρειες, που όπως και οι δήμοι σπαταλούν χωρίς κόστος τα χρήματα των άλλων, εισπράττοντας μόνο χειροκροτήματα για όσα έργα χρηματοδοτούν.

Ετσι κι αλλιώς, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η ενίσχυση της ισχύος των περισσότερων δημάρχων και περιφερειαρχών, σε βάρος όλων των άλλων θεσμών της δημοκρατίας. Σε τοπικό επίπεδο, επιπλέον, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η αυτοκρατορική στάση που τηρούν τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τα κόμματα που τους στηρίζουν για να εκλεγούν.

Εννοείται ότι τόσο ο κ. Νίκας όσο και ο κ. Τατούλης δεν έγιναν... τοπικοί αυτοκράτορες επειδή διαθέτουν κάποιες σπάνιες διοικητικές ικανότητες: Απέκτησαν ανεξέλεγκτη δύναμη μόνο και μόνο επειδή διαχειρίζονται τα χρήματα των άλλων. Και μελλοντικά θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, αν το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίσουν να τους δίνουν χρήματα αντί να τους αναγκάσουν να πάνε με το δικό τους σακί στο μύλο.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 13:32
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο νόμος της πλειοψηφίας  Τσάρος πασών των υπηρεσιών »

NEWSLETTER